V Moskvi zaradi kršenja zakona o tujih agentih obsodili Francoza

Svet 14. Okt 202419:16 0 komentarjev
Laurent Vinatier
Laurent Vinatier (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče v Moskvi je francoskega raziskovalca Laurenta Vinatierja obsodilo na tri leta zapora zaradi kršenja zakona o tujih agentih. Njegov odvetnik je sodbo označil za strogo in napovedal, da se bodo nanjo pritožili. Predsednik Francije Emmanuel Macron je medtem zahteval, da se Vinatierja izpusti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

48-letnega raziskovalca Laurenta Vinatierja so aretirali junija v Moskvi, saj ni predložil dokumentov, potrebnih za vpis v register tujih agentov. Kot je takrat pojasnil ruski preiskovalni odbor, naj bi Vinatier zbiral informacije o ruskih vojaških dejavnostih, ki bi se nato lahko uporabile proti varnosti Rusije.

Sodnica Natalija Čeprasova je nato danes Vinatierja obsodila na tri leta zapora zaradi kršenja zakona o tujih agentih. Njegov odvetnik Pavel Mamonov je po sojenju novinarjem povedal, da je bila sodba stroga in da se bodo nanjo pritožili.

Vinatier, ki je zaposlen pri nevladni organizaciji Center za humanitarni dialog s sedežem v švicarski Ženevi, je sicer pred izrekom sodbe priznal, da je kršil rusko zakonodajo in pojasnil, da se ni zavedal, da bi se moral registrirati kot tuji agent.

“V celoti se strinjam z obtožbo. V celoti priznavam krivdo. Prosim za usmiljeno in pravično sodbo v tej zadevi,” je dodal ter se za kršenje zakona opravičil Rusiji, svoji nevladni organizaciji in družini.

Zakon o tujih agentih se v Rusiji pogosto uporablja za zatiranje kritikov Kremlja, vendar običajno ne tujih državljanov. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je že zahteval, da se Vinatierja izpusti.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!