V napadih v Somaliji 100 mrtvih, odgovornost prevzela islamistična skupina

Svet 30. Okt 202209:46 0 komentarjev
Mogadišu, Somalija
Feisal Omar/REUTERS

Prestolnico Somalije Mogadiš sta v soboto pretresla dva napada z avtomobilom bombo, v katerih je po besedah predsednika Hasana Šejka Mohamuda umrlo 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Odgovornost za napad v bližini ministrstva za izobraževanje, ki naj bi bilo tudi tarča napadalcev, je že prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab.

Dva avtomobila, napolnjena z eksplozivom, sta v soboto z nekajminutnim razmakom eksplodirala na križišču z gostim prometom. Napad, katerega tarča je bilo poslopje ministrstva za izobraževanje v bližini, se je nato nadaljeval s streljanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizorišče si je danes ogledal predsednik države Hasan Šejk Mohamud, ki je sporočil, da je bilo ubitih 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Število žrtev bi po njegovih besedah lahko še naraslo.

Po besedah predstavnika policije so med žrtvami tudi ženske, otroci in starejši. Kot je dodal, so napadalce ustavili, preden bi ubili še več nedolžnih civilistov.

Odgovornost za napad je že prevzela skrajna, z Al Kaido povezana skupina Al Šabab, ki je v izjavi sporočila, da je bila tarča poslopje ministrstva za izobraževanje.

Napad se je zgodil na istem križišču, na katerem je oktobra 2014 eksplozija tovornjaka bombe ubila več kot 500 ljudi. Šlo je za doslej najhujši napad v državi.

Na sobotni eksploziji so se z obsodbami že odzvali številni zavezniki Somalije, vključno z Združenimi narodi, Turčijo in Afriško unijo, katere sile sodelujejo pri prizadevanjih, da bi somalijske varnostne sile do konca leta 2924 same prevzele odgovornost za varnost v nemirni državi.

Mogadišu, Somalija Mogadišu, Somalija
Feisal Omar/REUTERS
Feisal Omar/REUTERS
Mogadišu, Somalija Mogadišu, Somalija
Abdihalim Bashir/via REUTERS

Skupina Al Šabab si prizadeva vreči krhko vlado v Mogadišu, ki uživa podporo mednarodne skupnosti, že približno 15 let. Sile Afriške unije so skupino leta 2011 pregnale iz prestolnice, a skrajna milica še naprej nadzira obsežna podeželska območja države in izvaja smrtonosne napade na civilne in vojaške tarče, še piše AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!