V atentatu je bil ubit haitijski predsednik Jovenel Moise

Svet 07. Jul 202113:41 > 14:50 0 komentarjev
Jovenel Moise
Andres Martinez Casares/REUTERS

53-letni haitijski predsednik Jovenel Moise je umrl pod streli napadalcev. V napadu je bila ranjena tudi prva dama. Vodenje Haitija je prevzel premier Claude Joseph.

Napadalci so izvedli atentat na predsednika Haitija Jovenela Moisa. Predsednik je bil ubit v napadu na zasebno rezidenco v prestolnici Port-au-Prince, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil začasni haitijski premier Claude Joseph.

Neznanci so predsednikov dom napadli okoli 1. ure zjutraj po lokalnem času. Pri tem je bila ranjena tudi prva dama, ki je v bolnišnici. Napadalci so bili po besedah Josepha tujci in so govorili angleško in špansko. Predsednika je ubil strel.

Premier Joseph je še sporočil, da sprejemajo vse ukrepe za zagotavljanje kontinuitete delovanja države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Javnost je pozval, naj ostane mirna, in vztrajal, da bosta policija in vojska naredili vse, da zagotovita varnost prebivalstva. Obstaja strah pred nemiri, Dominikanska republika pa je po navedbah tiskovne agencije Reuters zaprla mejo s Haitijem. Veleposlaništvo ZDA v državi bo zaradi “varnostne situacije” zaprto.

Haiti je najrevnejša ameriška država, poleg kronične revščine pa ga pogosto prizadenejo še naravne katastrofe.

Jovenel Moise
Andres Martinez Casares/REUTERS

V času mandata predsednika sedem premierjev

53-letni Moise je bil na položaju od februarja 2017, ko je dotedanji predsednik Michel Martelly odstopil. Moisov mandat je bil precej turbulenten, saj so mu med drugim očitali korupcijo, državo pa je pretresal val pogosto nasilnih protivladnih protestov. Parlamentarnih volitev, ki naj bi potekale leta 2018, zaradi političnih sporov še niso izvedli. Moise – njegov predsedniški mandat je bil po mnenju opozicije nelegitimen, saj naj bi se že iztekel – je v štirih letih na položaju zamenjal sedem premierjev. Zadnjega, Josepha, naj bi po le treh mesecih zamenjal prav ta teden.

V zadnjem času Haiti vse bolj pesti ne le politična kriza, ampak tudi nasilje vse močnejših oboroženih tolp, ki med drugim redno izvajajo ugrabitve in zahtevajo odkupnine. Poleg predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev naj bi na Haitiju septembra potekal ustavni referendum, ki so ga zaradi pandemije covida-19 že dvakrat preložili. Spremembe ustave, ki jih je podprl Moise, krepijo izvršno vejo oblasti. Opozicija in večji del civilne družbe jim močno nasprotujeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!