V napadu na ameriško oporišče v Siriji ubitih več borcev koalicijskih sil

Svet 05. Feb 202416:20 > 22:18 1 komentar
sirija
PROFIMEDIA (slika je simbolična)

V napadu z dronom na ameriško oporišče v Siriji je bilo ubitih sedem borcev Sirskih demokratičnih sil, 18 pa jih je bilo ranjenih. Napad naj bi izvedle proiranske milice.

V napadu z dronom na ameriško oporišče v vzhodni Siriji je bilo ubitih sedem borcev Sirskih demokratičnih sil (SDF), 18 pa ranjenih, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Napad na sile SDF pod vodstvom kurdskih milic, ki so tesne zaveznice ZDA, naj bi izvedle proiranske milice.

Napad je bil usmerjen na naftno polje Al Omar v vzhodni sirski pokrajini Dair as Saur, kjer je največje oporišče koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v državi, je sporočil sirski observatorij s sedežem v Londonu, ki se opira na mrežo virov v Siriji.

Sile SDF, ki jih podpirajo ZDA in so vodile boj proti pripadnikom skrajne skupine Islamska država v Siriji, pa so sporočile, da je bilo šest njenih borcev ubitih v napadu z dronom, ki je ciljal na “akademijo za usposabljanje” v Al Omarju.

Odgovornost za napad prevzel Islamski odpor

Odgovornost za napad na ameriško oporišče v Al Omarju je prevzel Islamski odpor v Iraku, zavezništvo proiranskih oboroženih skupin, ki nasprotujejo ameriški podpori Izraelu v vojni proti Hamasu v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad z dronom je bil prvi vojaški odziv proiranskih milic na ameriške napade v Siriji in Iraku minuli petek, je še poročal sirski observatorij.

Ameriška vojska je v petek zvečer raketirala skupno 85 ciljev v Iraku in Siriji kot odgovor na napad na ameriško oporišče na severu Jordanije, v katerem so pred tednom dni umrli trije ameriški vojaki, več kot 40 pa je bilo ranjenih. ZDA so napovedale, da bodo nadaljevale povračilne ukrepe.

Blinken v Savdski Arabiji začel novo turnejo po Bližnjem vzhodu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes prispel v Savdsko Arabijo, kjer je začel svojo peto turnejo po Bližnjem vzhodu, odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. V prihodnjih dneh bo obiskal še Izrael, Egipt in Katar, srečal se bo tudi s predstavniki palestinskih oblasti na zasedenem Zahodnem bregu.

Antony Blinken
Antony Blinken (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Blinken je še pred odhodom iz Washingtona poudaril potrebo po nujni ureditvi humanitarnih potreb v Gazi, kjer Izrael nadaljuje s silovito ofenzivo in bombardiranjem, skoraj dva milijona prebivalcev palestinske enklave pa se soočata z lakoto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državnega sekretarja ZDA je danes v Rijadu sprejel kronski princ Mohamed bin Salman, s katerim sta govorila o regionalni koordinaciji za trajni konec krize v Gazi, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Dodal je, da sta govorila tudi o nujni potrebi za zmanjšanje napetosti v regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje