V Nemčiji pridržali najstnika, ki sta načrtovala napad na božični sejem

Svet 30. Nov 202313:57 0 komentarjev
Božični sejmi v Nemčiji
Foto. PROFIMEDIA

Nemško tožilstvo v Düsseldorfu je dva najstnika, ki so ju prijeli v torek, obtožilo načrtovanja terorističnega napada na božični sejem. Po navedbah tožilstva sta se 15- in 16-letnik dogovorila, da bosta v slogu islamskih skrajnežev z razstrelitvijo majhnega tovornjaka ubila obiskovalce božičnega sejma v Leverkusnu.

Tožilstvo v Düsseldorfu je nemška najstnika, ki so ju prijeli v torek, obtožilo načrtovanja terorističnega napada na božični sejem.

15- in 16-letnik sta se po navedbah tožilstva dogovorila, da bosta v slogu islamskih skrajnežev z razstrelitvijo majhnega tovornjaka ubila obiskovalce božičnega sejma v Leverkusnu.

15-letnik, ki so ga aretirali v kraju Burscheid nedaleč od Leverkusna v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, naj bi za ta namen priskrbel bencin, ki pa ga med preiskavo njegovega doma niso našli. 16-letnika so medtem prijeli v kraju Wittstock/Dosse, dobrih 115 kilometrov severno od Berlina.

Po ugotovitvah tožilstva sta se najstnika pri načrtovanju napada na “nevernike” zgledovala po džihadistični skupini Islamska država (IS). Poleg božičnega sejma naj bi med potencialnimi tarčami navedla tudi sinagogo. Po napadu sta nameravala pobegniti iz Nemčije, da bi se pridružila IS.

Za oba obtoženca so odredili pripor. 15-letnik je povrhu obtožen tudi zarote za izvedbo umora in o pripravah hudega kaznivega dejanja, ki bi ogrozilo državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na podlagi letnega poročila nemške notranje obveščevalne službe (BfV) je desničarski ekstremizem v Nemčiji v porastu. Obveščevalci obenem opozarjajo na znatno povečanje nevarnosti terorizma v državi, čemur naj bi med drugim botroval izbruh vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. V luči tega se je v zadnjih tednih v Nemčiji povečalo število antisemitskih incidentov, kot tudi retorike, ki muslimane prikazuje kot žrtve Zahoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!