Netanjahu o napadu na begunsko taborišče: Zgodila se je tragična nesreča

Svet 27. Maj 202406:28 > 21:40 9 komentarjev
napad na Gazo
Foto: PROFIMEDIA

V izraelskih nočnih zračnih napadih in požaru v begunskem taborišču v mestu Rafa na jugu Gaze je bilo ubitih najmanj 45 Palestincev. Več deset ljudi je bilo ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo največ žensk in otrok.

Izraelske sile so izvedle silovite zračne napade na Rafo, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev, ki so pred izraelskimi napadi pobegnili iz drugih delov palestinske enklave. V napadih, po katerih je izbruhnil tudi požar, je bilo ubitih najmanj 45 ljudi, še najmanj 249 pa je bilo ranjenih, so sporočile palestinske zdravstvene in civilne službe. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bila večina žrtev žensk in otrok.

Izraelska vojska je ob tem dejala, da so njene zračne sile napadle Hamasov kompleks v Rafi in da je bil napad izveden ciljno na podlagi “natančnih obveščevalnih podatkov”. Napovedali so tudi preiskavo dogodka. Dodali so še, da so ubili dva visoka predstavnika gibanja Hamas Jasina Rabio in Haleda Nagarja.

Napad se je zgodil v predelu Tel Al Sultan v severozahodnem delu Rafe, kamor se je iz vzhodnega dela mesta, ki je bil tarča napadov pretekli teden, zateklo na tisoče Palestincev. Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da tako njihova terenska bolnišnica v Rafi in druge še delujoče bolnišnice beležijo velik dotok ranjenih.

izraelska vojska blizu Gaze
Foto: PROFIMEDIA

Do izmenjave ognja je danes prišlo tudi na mejnem prehodu Rafa, je sporočila izraelska vojska, ki podrobnosti o incidentu ni podala. Izmenjavo ognja so pozneje potrdile tudi egiptovske oborožene sile in dodale, da je bil v obstreljevanju ubit egiptovski vojak. Ozadje incidenta za zdaj ostaja nejasno. Po navedbah izraelskega portala Ynet naj bi sicer nekateri izraelski uradniki za incident okrivili egiptovske sile. Te naj bi začele streljati na izraelske vojake, ki so se nato odzvali.

Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo ali prestreženih ali so padle na polja.

Hamas pokazal na ZDA, Netanjahu napad označil za tragično nesrečo

Visoki uradnik Hamasa Sami Abu Zuhri je sinočnji napad opisal kot “pokol” ter odgovornost usmeril na ZDA, ki Izrael zalaga z orožjem in denarjem. “V napadih so zagoreli šotori, ti se topijo in topijo se tudi telesa ljudi,” je povedal eden od prebivalcev, ki je prispel v kuvajtsko bolnišnico v Rafi, še poroča Reuters. Izraelske sile so palestinske oblasti obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je napad označil za tragično nesrečo. “V Rafi smo evakuirali milijon prebivalcev in kljub našim prizadevanjem se je včeraj zgodila tragična nesreča,” je v izraelskem parlamentu izjavil Netanjahu. Ob tem se je znova zavezal, da bo nadaljeval boj za uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Benjamin Netanjahu
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Vrstijo se obsodbe napada

Iz sveta se vrstijo obsodbe izraelskega napada na begunsko taborišče pri Rafi. Tako se je francoski predsednik Emmanuel Macron z ogorčenjem odzval na izraelski napad. Ostro ga je obsodil tudi njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan. Napad so obsodile palestinske oblasti na zasedenem Zahodnem bregu, Egipt, Jordanija, Savdska Arabija in Kuvajt. Napad so obsodili tudi zunanji ministri Norveške, Španije in Irske.

K preiskavi incidenta, ki jo je Izrael že začel, so medtem pozvali tudi Združeni narodi. “Izraelske oblasti pozivam, naj opravijo temeljito in transparentno preiskavo tega incidenta,” je v izjavi dejal odposlanec ZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland. Izrael je ob tem pozval k boljši zaščiti civilistov.

V Berlinu domnevajo, da je Izrael v okviru napada storil napako, vendar bodo počakali na izsledke izraelske preiskave, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. “Sklep o tem, ali gre za vojni zločin (…), je treba prepustiti pravnikom, ki natančno poznajo dejstva,” je dodal.

Borrell: Zunanji ministri EU Izrael pozvali k spoštovanju odločitev ICJ

Zunanji ministri EU so po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella podprli poziv Izraelu, naj spoštuje odločitve Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki ga je med drugim pozvalo k ustavitvi vojaške operacije v mestu Rafa. Ministri so podprli tudi oživitev misije EU za delovanje mejnega prehoda v tem mestu. Misija, ki se je začela konec leta 2005, je trenutno v stanju pripravljenosti.

Foto: PROFIMEDIA

O tem, kako bo EU ukrepala, če bo vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja še naprej kršila odločitev ICJ, Borrell še ni mogel govoriti. Ob tem je obsodil izraelski napad na begunsko taborišče v Rafi, v katerem je bilo ubitih več deset ljudi.

Katere države bodo priznale Palestino?

V torek bodo Palestino priznale Španija, Irska in Norveška. Predsednik vlade Robert Golob je popoldne sporočil, da bo vlada v četrtek predlagala priznanje Palestine. “Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor,” je sporočil.

Luksemburški zunanji minister Xavier Bettel je zagotovil, da bo njegova država priznala Palestino. Vendar pa si želi še počakati, da bi to skupaj storilo še več držav iz različnih delov sveta in dejansko imelo učinek. “Ljudje mislijo, da bo priznanje s strani Španije, Slovenije in Irske vse spremenilo. Vendar pa bi si jaz želel učinek,” je povedal. “Palestino bomo priznali, ko bo to imelo učinek,” je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Podobno je dejal Schallenberg glede avstrijskega priznanja palestinske države.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani pa je poudaril, da njegova država podpira priznanje Palestine, vendar pa bi morala Palestina priznati Izrael, Izrael pa Palestino. Bližnjevzhodni konflikt je osrednja tema današnjega zasedanja zunanjih ministrov članic EU, na katerem se jim bodo pridružili tudi kolegi iz petih arabskih držav in generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt.

Zunanji ministri EU imajo danes na dnevnem redu še nadaljnjo podporo Kijevu v boju z rusko agresijo, med drugim bodo govorili o junijskem mirovnem vrhu za Ukrajino v Švici. Razpravljali bodo tudi o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, čemur se bodo bolj podrobno v torek posvetili obrambni ministri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje