Novo obstreljevanje območja z razseljenimi Palestinci. Tanki vstopili v Rafo

Svet 28. Maj 202411:30 > 22:06 2 komentarja
Stanje v Rafi
Stanje v Rafi (Foto: Hatem Khaled/ REUTERS)

V izraelskem zračnem napadu na območje al Hašašin severno od Rafe je bilo ubitih najmanj 21 Palestincev, poroča katarska televizija Al Džazira. Še več kot deset naj bi jih bilo ubitih v napadih na druga območja v mestu in njegovi okolici, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelski tanki naj bi danes prvič vstopili v središče Rafe.

Kaj se dogaja v Rafi?

  • Novinarji in priče v Rafi na jugu Gaze pravijo, da so izraelski tanki prvič vstopili v mesto in prevzeli nadzor nad ključnim krožiščem v središču mesta.
  • Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Hamas, je sporočilo, da je v novih napadih na območje z razseljenimi Palestinci umrlo najmanj 21 oseb, vsaj 64 je bilo ranjenih.
  • Že v nedeljo je bilo v zračnih napadih na Rafo ubitih 45 ljudi. Izrael je napade označil za “tragično nesrečo”.
  • Danes je izraelska vojska zatrdila, da bi bilo lahko za velik obseg nedeljskega požara v Rafi krivo tudi skladišle orožja v bližini napadov.
  • V Rafo se je od začetka zaostrovanja razmer mad Hamasom in Izraelom zateklo več sto tisoč prebivalcev Gaze.
Stanje v Rafi
Stanje v Rafi (Foto: Hatem Khaled/ REUTERS)

Po navedbah Al Džazire so izraelske sile pri Rafi ponovno obstreljevale območje, na katerem so v šotorih nastanjeni razseljeni Palestinci, in pri tem ubile najmanj 21 ljudi, poroča Reuters. Še najmanj 64 oseb je bilo v novih napadih ranjenih. Na območju sta odjeknili vsaj dve močnejši eksploziji, povzema Guardian.

Tarča obsežnega obstreljevanja naj bi bil tudi zahodni del Rafe, od koder se je v beg pognalo na tisoče ljudi, poroča britanski BBC.

Novi napadi se izvajajo dva dni po tem, ko je bilo v izraelskem napadu na taborišče za razseljene v Rafi ubitih 45 ljudi, na desetine pa ranjenih. Napad, o katerem bo danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN, je sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa ga je označil za tragično nesrečo.

Kljub ogorčenju mednarodne skupnosti po nedeljskem napadu so danes izraelski tanki prvič po začetku ofenzive na to mesto pred tremi tedni vstopili v središče mesta Rafa, poroča Reuters.

“Izraelski tanki so stacionirani na krožišču Al-Auda v središču mesta Rafa,” je za AFP povedala ena od prič v mestu. Prisotnost izraelskih tankov v središču mesta je potrdil tudi palestinski varnostni vir v Rafi, navaja AFP. Zračni napadi in obstreljevanje se nadaljujejo tudi drugod po oblegani palestinski enklavi.

Gaza ostala brez pomola za dostavo pomoči

Visoki valovi ob obali Gaze so v nedeljo porušili zasilni pomol za dostavo humanitarne pomoči prebivalcev Gaze, ki ga je postavila ameriška vojska, poroča ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na uradnike Pentagona. Ameriška vojska je zato začasno ustavila dostavo pomoči na območje Gaze.

Izraelska vojska je kasneje zanikala, da bi danes napadla taborišče za razseljene osebe zahodno od Rafe. “Izraelska vojska ni napadla humanitarnega območja v Al Mawasi,” so po poročanju AFP zapisali v izjavi za javnost. Gre za območje, ki je bilo po začetku izraelske vojaške operacije v tem mestu na jugu Gaze 7. maja določeno kot zatočišče za ubežnike iz Rafe.

Tarča napadov je bilo danes znova tudi območje Tal Al Sultan blizu Rafe, kjer je izraelska vojska v nedeljo izvedla napad, v katerem je življenje izgubilo najmanj 45 ljudi. Ob napadu je med šotori razseljenih Palestincev na območju izbruhnil požar, ki je povzročil številne žrtve, nekateri ljudje so zgoreli skupaj s šotori.

“Nikjer in nihče ni varen”

Številne mednarodne organizacije znova svarijo, da v Gazi ni več nobenega varnega območja, medtem ko Izrael kljub številnim prošnjam, pozivom in opozorilom mednarodne skupnosti nadaljuje ofenzivo v Rafi in njeni okolici, ki je bila še eno zadnjih zatočišč za razseljene Palestince.

“Nikjer in nihče ni varen. Vsak dan umre več civilistov, družine pa so prisiljene živeti v vedno bolj grozljivih razmerah. Območje Gaze je postalo pekel na zemlji. Edino upanje je takojšnja prekinitev ognja”, je na omrežju X sporočila Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Zaskrbljenost zaradi izraelskih operacij v Rafi je danes izrazila Kitajska. Izrael je pozvala, naj prisluhne mednarodnim pozivom in ustavi napade na Rafo ter zaščiti civiliste in civilne objekte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih UNRWA je iz Rafe od začetka izraelske kopenske ofenzive pred skoraj tremi tedni zbežalo že več kot milijon civilistov, agencija pa ponovno opozarja tudi na ogroženost zdravstvenih ustanov. V okrožju Rafa na jugu Gaze po navedbah palestinskih oblasti komajda deluje le še ena bolnišnica.

Število ubitih v Gazi preseglo 36.000

Po informacijah zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih že več kot 36.096 Palestincev, več kot 81.236 je bilo ranjenih. Skupaj naj bi po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi na območju Gaze v zadnjih 24 urah umrlo skupaj najmanj 46 ljudi, več kot 110 pa je ranjenih, poroča Reuters. Pri tem še niso upoštevali števila žrtev današnjega napada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje