V novem ruskem obstreljevanju Odese umrli dve osebi

Svet 23. Jul 202318:14 5 komentarjev
odesa
REUTERS

Ponoči so ruske sile znova obstreljevale ukrajinsko pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. V napadih sta umrli dve osebi. Danes se bosta v ruskem mestu Sankt Petersburg sestala predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko.

Ruske sile so ponoči znova obstreljevale ukrajinsko pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju, ki je pomembno tranzitno vozlišče za izvoz žita iz Ukrajine. V napadih sta umrli dve osebi, najmanj 22 je ranjenih. Medtem se bosta danes v ruskem Sankt Petersburgu sestala predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko.

“Zaradi ruskega nočnega terorističnega napada v Odesi je na žalost umrl en civilist,” je davi na Telegramu sporočil tamkajšnji vodja ukrajinskega regionalnega vojaškega poveljstva Oleg Kiper. Oblasti v Kijevu so kasneje sporočile, da sta bili v napadu ubiti dve osebi.

“Ubiti sta bili dve osebi, 22 ljudi je bilo ranjenih. Med njimi so štirje mladoletni, stari med 11 in 17 let,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Ruske rakete poškodovale več stavb in pristaniško infrastrukturo

Operativno poveljstvo ukrajinskih sil na jugu države pa je sporočilo, da so ruske sile v napadu uporabile najmanj pet različnih vrst raket, od katerih naj bi ukrajinska zračna obramba številne uspešno uničila. Oblasti v Moskvi so medtem oznanile, da so napadi “uničili predvidene cilje”.

Ruske rakete so poškodovale več stavb in pristaniško infrastrukturo v Odesi, zadeli pa naj bi tudi pravoslavno katedralo v zgodovinskem središču mesta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine, je danes sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Dodali so, da gre za vojni zločin.

Pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine je bilo ta teden že večkrat tarča ruskih zračnih napadov, odkar je Moskva oznanila odstop od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja.

Medtem se bosta danes v ruskem mestu Sankt Petersburg sestala predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. Na srečanju bosta po navedbah Kremlja razpravljala o “strateškem partnerstvu in zavezništvu” med državama.

To bo njuno prvo srečanje v živo, odkar je Lukašenko konec junija posredoval pri končanju upora ruske najemniške vojaške skupine Wagner.

odesa odesa
REUTERS
odesa odesa
REUTERS
odesa odesa
REUTERS
odesa odesa
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje