V novem strelskem napadu v ZDA pet mrtvih, poškodovana tudi dva otroka

Svet 04. Jul 202307:47 > 18:57
Streljanje v Philadelphii
PROFIMEDIA

V novem strelskem napadu v ZDA je bilo ubitih pet ljudi, dva otroka sta bila ranjena.

V streljanju v ameriškem mestu Philadelphia je bilo v ponedeljek zvečer ubitih pet odraslih oseb, dva otroka, stara tri in 12 let, pa sta bila ranjena. Strelca, ki je nosil neprebojni jopič, je policija že prijela. Do streljanj je pred današnjim dnevom neodvisnosti v ZDA prišlo tudi drugod po državi.

Napad v Philadelphii se je zgodil v jugovzhodnem predelu mesta Kingsessing, kjer naj bi moški streljal na ljudi na različnih lokacijah. Policija je storilca prijela po lovu, med katerim je ta še vedno streljal. Pri njem so našli polavtomatsko jurišno puško, pištolo in dodatne naboje.

Za zdaj glede na navedbe policistov na novinarski konferenci še ni znano, kaj je bil razlog za streljanje, poroča CNN. Vodja policije v Philadelphii Danielle Outlaw je povedala, da je bila velika sreča, da so bili v bližini kraja streljanja prisotni policisti, ki so se nemudoma odzvali, sicer bi bilo lahko žrtev še veliko več. Policija še ni ugotovila, ali obstaja povezava med napadalcem in katero od žrtev.

Ker v ZDA danes praznujejo dan neodvisnosti, je večina prič sprva mislila, da gre za enega od številnih ognjemetov, s katerimi običajno zaznamujejo ta praznik. V času praznovanj ob 4. juliju se sicer število strelskih napadov v ZDA tradicionalno okrepi.

Predsednik Joe Biden je na praznični 4. julij, ki ga praznuje v Beli hiši skupaj z vojaki in njihovimi družinami, omenil tudi nedavne strelske napade v Philadelphii – rojstnem mestu ZDA, kjer so leta 1776 sprejeli Deklaracijo neodvisnosti –, v teksaškem Fort Worthu – kjer je moški streljal na udeležence uličnega festivala ter ranil osem oseb in ubil tri – in v Baltimoru – kjer sta med ulično zabavo umrli dve osebi, 28 pa jih je bilo ranjenih. Biden je ameriški kongres pozval, naj sprejme smiselne ukrepe proti razširjenosti strelnega orožja, glede nasilja v šolah pa je dejal, da oboroževanje učiteljev ni pravi odgovor.

Za tak ukrep se med drugim zavzema tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je v svoji poslanici ob državnem prazniku vsem prebivalcem ZDA zaželel vesel 4. julij in dodal, da trdo dela na tem, da si skupaj s privrženci “vzamejo državo nazaj in naredijo Ameriko spet veliko”. “Volitve 2024 so naša zadnja velika priložnost,” je sporočil Trump, ki ga v primeru poraza na volitvah najverjetneje čaka zaporna kazen.

V ZDA se je letos zgodilo že 339 množičnih streljanj, izhaja iz podatkov skupine Gun Violence Archive, ki kot množična označuje streljanja z vsaj štirimi smrtnimi žrtvami ali ranjenimi.

Streljanje v Philadelphii Streljanje v Philadelphii
PROFIMEDIA
Streljanje v Philadelphii Streljanje v Philadelphii
PROFIMEDIA
Streljanje v Philadelphii Streljanje v Philadelphii
PROFIMEDIA
Streljanje v Philadelphii Streljanje v Philadelphii
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.