V novih napadih med drugim ubita nosečnica in vojni dopisnik

Svet 20. Apr 202413:30 0 komentarjev
Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki (Foto: PROFIMEDIA)

Ruska regija Belgorod ob meji z Ukrajino je bila ponoči tarča ukrajinskega napada z droni, pri čemer so umrli trije ljudje, je javil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. Ukrajina je zatrdila, da je zadela rusko skladišče goriva. Ruski časnik Izvestja je medtem sporočil, da je bil v petek v napadu ubit njihov poročevalec. V ruskem obstreljevanju mesta Vovčansk, v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov, pa je danes umrl 50-letni moški.

Kot je javil Gladkov, sta bila v napadu popolnoma uničena stanovanjsko poslopje in skedenj v vasi Poroz. Še ena stavba naj bi bila močno poškodovana. Po njegovih besedah sta umrla dva človeka v stanovanjski hiši, moški in ženska. Njun sin naj bi se v zadnjem hipu rešil.

Gladkov je poročal tudi o napadu na vas Novaja Tavolžanka, kjer je bila po njegovih besedah ubita nosečnica. Napadi z droni naj bi bili glede na navedbe guvernerjev usmerjeni tudi nad regije Kursk, Kaluga in Brjansk, prav tako na zahodu Rusije.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči skupno prestreglo 50 ukrajinskih dronov, od tega 26 nad regijo Belgorod in enega nad širšim območjem Moskve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizor iz Zaporožja
Prizor iz Zaporožja (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajina je zatrdila, da je eden od dronov njenih zračnih sil zadel tudi rusko skladišče goriva. “V našem napadu so zagoreli vsaj trije transformatorji in skladišče goriva. Tarča napadov je bila energetska infrastruktura, ki napaja bližnji ruski vojaški kompleks,” je AFP zatrdil ukrajinski vir.

Ruski časnik Izvestja je medtem danes sporočil, da je bil v ukrajinskem napadu z dronom v petek v ukrajinski regiji Zaporožje, ki jo je Rusija razglasila za svoje ozemlje, ubit njihov novinar in vojni dopisnik Semjon Eremin. Med napadom naj bi se s snemalci vračal iz vasi Prijutine, ki leži blizu fronte.

Med pokrivanjem vojne v Ukrajini je bilo po navedbah novinarske organizacije Odbor za zaščito novinarjev ubitih najmanj 15 novinarjev.

Ukrajina je v odziv na rusko agresijo v zadnjih tednih okrepila napade na Rusijo. Ta že več mesecev znova okrepljeno napada Ukrajino, zlasti njeno energetsko infrastrukturo. V luči tega Kijev zaveznike poziva, naj mu priskočijo na pomoč z naprednimi sistemi zračne obrambe. K večjim vojaškim prispevkom Ukrajini je v petek pozval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Novo rusko obstreljevanje Ukrajine

V ruskem obstreljevanju mesta Vovčansk, v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov pa je danes umrl 50-letni moški, v obstreljevanju je bila ranjena tudi 60-letna ženska.

Območje napada se nahaja približno pet kilometrov od ukrajinsko-ruske meje in je že od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ruske oborožene sile so zadele devetnadstropno stavbo in stanovanjsko hišo, v kateri je umrl 50-letni moški,” je sporočil guverner Harkova Oleg Sinegubov. Sinegubov je potrdil, da je bila v napadu ranjena tudi 60-letna ženska. Ob tem je delil fotografije prizorišča poškodovane devetnadstropne stavbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!