V obtok prvi kovanci za en funt s podobo kralja Karla III.

Svet 20. Avg 202410:40 0 komentarjev
Kovanec za en funt s podobo Karla III.
Foto: Chris Fairweather/Huw Evans Agency/REUTERS

Britanci bodo lahko odslej plačevali s kovancem za en funt s podobo kralja Karla III. Na drugi strani kovanca sta upodobljeni čebeli, s čimer želijo poudariti kraljevo ljubezen do narave.

V Veliki Britaniji so v obtok prišli prvi kovanci za en funt s podobo kralja Karla III.

V obtoku je za skoraj tri milijone funtov kovancev z novo podobo, ki bodo počasi pristali v žepih in denarnicah ljudi po vsej državi. Na eni strani kovanca je portret kralja Karla, na drugi pa dve čebeli, s čimer želijo poudariti kraljevo ljubezen do narave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Vemo, da bo med zbiratelji in javnostjo završalo navdušenje, ko bodo ta posebni kos zgodovine dobili v drobižnico,” je dejala direktorica oddelka za spominske kovance pri kraljevi kovnici Rebecca Morgan.

Ob kraljevih kovancih pa v obtoku ostajajo tudi tisti s podobo preminule kraljice Elizabete II. Po potrebi bodo starejše, poškodovane kovance umikali iz obtoka in dodajali nove s podobo kralja. Tako bodo postopoma glede na potrebo predstavili še preostale nove kovance za 1, 2, 5, 10 in 20 penijev ter kovanec za dva funta. Na vsakem od kovancev je upodobljena živalska oz. rastlinska vrsta, med drugim navadna veverica, mormon in hrastov list.

Morgan je še izrazila upanje, da bodo vzorci na vseh kovancih spodbudili pomembne razprave o ohranjanju teh vrst.

Pred tem so novembra lani v obtok že dali kovanec za 50 penijev, junija pa bankovce s kraljevo podobo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!