V Papui Novi Gvineji grozi nov plaz. Na pomoč priskočila tudi Evropska unija

Svet 28. Maj 202407:20 > 13:59 0 komentarjev
papua nova gvineja, plaz
Foto: REUTERS

Potem ko je pred dnevi v Papui Novi Gvineji plaz pod seboj pokopal okoli 2.000 ljudi, bodo zaradi grožnje novega plazu evakuirali 7.900 ljudi. Združeni narodi medtem opozarjajo, da je le malo verjetno, da bodo še našli preživele pod prvim plazom. Za zdaj jim je uspelo izkopati šest trupel.

Niels Kraaier iz lokalne pisarne Unicefa je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP opozoril, da ne gre več za reševalno misijo. “Zelo malo verjetno je, da bi preživeli,” je dejal o pogrešanih.

Reševanje ovirajo odročnost lokacije, prekinjene cestne povezave, močno deževje in spopadi med plemeni v bližini. Upravitelj province Enga Sandis Tsaka je zato opozoril, da bi se lahko stanje še poslabšalo. Trenutno skušajo urediti evakuacijo skoraj 7.900 ljudi, saj z gore Mungalo še naprej odnaša zemljo in kamenje. Pod plazovitim območjem teče tudi voda.

Satelitski posnetki so v ponedeljek pokazali velikanski obseg naravne katastrofe. Med drugim se vidi ogromen madež rumenih in sivih ruševin, ki je presekal zeleno grmičevje in prekinil edino cesto v regiji. Po navedbah britanskega BBC se je danes porušil tudi most južno od prizadetega območja in otežil pristop do njega.

Ne gre za reševalno misijo, saj preživelih verjetno ni

Plazovito pobočje ima po ocenah površino treh ali štirih nogometnih igrišč, na njem so tudi do osem metrov velike skale, poroča avstralski ABC News.

K maloštevilnim izkopanim truplom bi lahko prispevala tudi kulturna verovanja. Prebivalci prizadetega območja namreč verjamejo, da težka mehanizacija ne sodi v bližino pogrešanih svojcev, ki so jih doslej večinoma poskušali izkopati z rokami, je poročal britanski BBC.

Številne mednarodne organizacije in države so že napovedale pomoč Papui Novi Gvineji, med drugim Svetovna zdravstvena organizacija in Kitajska. Avstralija je napovedala humanitarno pomoč v višini 1,5 milijona evrov, Nova Zelandija pa je danes obljubila za okoli 850.000 evrov pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namestnik avstralskega premierja Richard Marles je danes povedal, da so v reševalno akcijo poslali helikopter Hercules, tovorno letalo C-17, intervencijske ekipe in 750 začasnih zatočišč za razseljene osebe. Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku. Leži južno od ekvatorja, kjer so sicer pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

EU sprostila 150.000 evrov pomoči za prizadete

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je medtem na omrežju X sporočil, da je Evropska unija kot odgovor na uničujoč zemeljski plaz v Papui Novi Gvineji, sprostila 150.000 evrov za takojšnjo nujno pomoč najbolj prizadetim predelom.

Dodal je, da so njihove partnerske humanitarne ekipe že na terenu ter da si prizadevajo za dodatno podporo prizadetim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!