V Podgorici ponovno protesti, s predsednikom Đukanovićem tokrat na isti strani

Svet 12. Dec 202216:03 0 komentarjev
podgorica protest
Novembrski protest v Podgorici (Vir: Stevo Vasiljevic/REUTERS)

Pred črnogorsko skupščino v Podgorici danes znova potekajo množični protesti v luči parlamentarne seje, na kateri bodo poslanci predvidoma sprejeli spremembe zakona o predsedniku, poroča tiskovna agencija Mina. Protestniki z opozicijo na čelu zahtevajo umik predloga zakona, ki mu nasprotuje tudi aktualni predsednik Milo Đukanović.

Iz gibanja Ima nas, ki je organiziralo shod, so sporočili, da je “danes dan D glede vprašanja normalnega delovanja države, ustavnega reda in pravnega sistema”.

Dodali so, da je po neuspelih pogajanjih predstavnikov poslanskih klubov v skupščini jasno, da je del političnih strank pripravljen iti do konca v rušenju ustavnega reda in uničevanju države. Dodali so, da ne bodo odstopili od svojih zahtev in da ne bodo sprejemali kompromisov.

Množični protesti so pred skupščino potekali že v novembru. Protestniki so poleg umika sprememb zakona o predsedniku zahtevali dogovor o izboru ustavnih sodnikov in izredne parlamentarne volitve. Trenutni vladi nasprotujejo, ker da je prosrbska in proruska.

Na današnji seji, ki poteka ob bojkotu opozicije, so med drugim že glasovali o kandidatih za štiri sodnike ustavnega sodišča, a predloga niso potrdili, še poroča Mina.

protest, črna gora, podgorica
Stevo Vasiljevic/REUTERS

Politična kriza v državi se je zaostrila, potem ko je črnogorski parlament v začetku novembra sprejel spremembe zakona o predsedniku, po katerih bi mandatar za sestavo nove vlade, če ga ne bi predlagal predsednik države, postal kandidat, ki ima podporo večine poslancev. S tem bi pot do položaja odprli prosrbsko usmerjenemu Miodragu Lekiću iz stranke Demos.

Zakon je predlagala prosrbska stranka Demokratska fronta (DF), pobudo pa sta podprli tudi stranka Demokrati nekdanjega predsednika parlamenta Alekse Bečića in koalicija Črno ne belem aktualnega premierja Dritana Abazovića.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je zakon nato vrnil v parlament v ponovno obravnavo, ker da bi sprejem zakona “neizogibno odprl vprašanje ohranjanja ustavnosti in zakonitosti ter pravne varnosti v političnem in pravnem sistemu države”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!