Zaradi nemškega nepremičninskega velikana preiskave v več evropskih državah

Svet 29. Jun 202310:23 1 komentar
Nemčija je varno zavetje za mafijo
PROFIMEDIA

Začela se je preiskava nekdanjih članov nemške nepremičninske družbe Adler, ki naj bi sodelovali pri lažnem prikazovanju finančnega stanja. Policija je preiskala več kot 20 lokacij v več evropskih državah.

Policija je v sredo preiskala več kot 20 lokacij, povezanih z nemško nepremičninsko družbo Adler. Preiskave so potekale v Nemčiji, Avstriji in nekaterih drugih evropskih državah, pod drobnogledom pa so nekdanji člani uprave Adlerja, ki naj bi sodelovali pri lažnem prikazovanju bilančnega stanja družbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preiskovalci so pregledali 21 lokacij, vključno s poslovnimi prostori, stanovanji in odvetniško pisarno, v Nemčiji, Avstriji, Monaku, Luksemburgu in Veliki Britaniji ter na Nizozemskem in Portugalskem. V racijah je sodelovalo okoli 175 nemških policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskave potrdili tudi pri družbi

Družba Adler Real Estate, ki ima sedež v Frankfurtu in velja za eno največjih nepremičninskih družb v Nemčiji, je potrdila, da je bila tarča preiskav. Kot so pojasnili v družbi, sodelujejo s pristojnimi in se zavzemajo za čim hitrejšo razjasnitev dejstev.

Po navedbah tožilcev se preiskava osredotoča na nekdanje člane uprave Adlerja, sicer nemške, avstrijske in angleške državljane, stare med 38 in 66 let. Obtoženi so, da so med letoma 2018 in 2020 napačno predstavljali ali pomagali pri lažnem prikazovanju bilanc stanja družbe. Med drugim jih obtožujejo, da so želeli nepošteno dvigovati cene projektov.

Nepremičninska družba Adler
PROFIMEDIA

Preiskave v družbi Adler so se začele po tem, ko je podjetje Viceroy Research leta 2021 objavilo poročilo, v katerem je trdilo, da poskuša podjetje prikriti svoj pravi finančni položaj, ki je “žalosten”, navaja AFP. Adler je takrat poročilo zanikal.

Nemška državna agencija za finančni nadzor Bafin je takrat prevzela primer in odkrila številne nepravilnosti.

Adler Real Estate sodi pod okrilje luksemburške skupine Adler, ki je lani vknjižila izgubo v višini slabe 1,7 milijarde evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz skupine, preiskave niso bile usmerjene proti članom upravnega odbora skupine Adler.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje