V Rdečem morju že en teden gori tanker: veliko tveganje za okoljsko katastrofo

Svet 28. Avg 202415:42 0 komentarjev
Grški tanker
Goreči grški tanker, 23. avgust 2024 (Foto: PROFIMEDIA)

Grški naftni tanker, ki so ga pred tednom dni v Rdečem morju napadli hutijevci, še vedno gori. Iz njega morda izteka nafta, sporočajo iz ameriškega obrambnega ministrstva.

Tanker Sounion je bil na poti iz Iraka v Grčijo, ko so ga 21. avgusta v Rdečem morju napadli hutijevci. Tanker danes še vedno gori, je danes povedal tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder. Na tankerju je več kot 150.000 ton oziroma milijon sodov surove nafte, tako da bi njeno razlitje lahko bilo eno največjih v zgodovini.

Po podatkih britanske agencija za pomorsko varnost (UKMTO) so hutijevci tanker najprej obstreljevali z majhnih ladij, nato pa so ga zadeli s tremi izstrelki in zanetili požar, tanker pa je ostal brez moči motorja. Vse člane posadke so dan po napadu rešili in odpeljali v Džibuti. Tanker pa so hutijevci nato znova napadli, poroča britanski BBC.

Ryder je še dejal, da so hutijevci ob grožnji novih napadov preprečili vse dosedanje poskuse reševanja tankerja, ki je v lasti grškega podjetja in pluje pod grško zastavo. Poudaril je, da ZDA v sodelovanju z zaveznicami in partnerji skušajo ugotoviti, kako najbolje pomagati plovilu in ublažiti morebiten vpliv na okolje.

Jemenski hutijevci napade na tovorne ladje v okolici Jemna, zlasti v Rdečem morju, izvajajo od lanskega novembra z utemeljitvijo, da v podporo Palestincem na območju Gaze obstreljujejo z Izraelom povezana plovila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!