V samomorilskem napadu na severu Afganistana ubit talibanski guverner

Svet 09. Mar 202311:46 0 komentarjev
Talibanske sile nadzorujejo promet po samomorilskem napadu
PROFIMEDIA

V samomorilskem napadu v glavnem mestu afganistanske province Balh je bil ubit talibanski guverner te province Mohamad Davud Muzamil. Napad je skupno zahteval dve življenji, še dva človeka sta ranjena. Muzamil je bil znan kot velik nasprotnik ter borec proti Islamski državi.

V današnjem samomorilskem napadu v Afganistanu sta umrli dve osebi, med njimi talibanski guverner province Balh Mohamad Davud Muzamil, znan po svojem boju proti skrajni skupini Islamska država (IS), so sporočili talibanski uradniki. Muzamil je eden najvišjih uradnikov, ki so bili ubiti, odkar so se talibani leta 2021 vrnili na oblast. Odgovornost za napad je kasneje prevzela prav IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes zjutraj sta bili v eksploziji ubiti dve osebi, med njimi Mohamad Davud Muzamil, guverner province Balh,” je povedal predstavnik lokalne policije Asif Vaziri in dodal, da sta bili v napadu ranjeni še dve osebi, poroča francoska tisovina agencija AFP.

Eksplozija je odjeknila v drugem nadstropju poslopja v glavnem mestu province Mazari Šarif. “To je bil samomorilski napad. Nimamo podatkov, kako je samomorilski napadalec prišel do pisarne guvernerja,” je še dodal.

Muzamil je bil ob talibanski vrnitvi na oblast avgusta 2021 imenovan za guvernerja vzhodne province Nangarhar, kjer je vodil boj proti IS. Lani je bil premeščen v provinco Balh.

Kasneje je IS sporočila, da je odgovorna za današnji napad. Borec IS je guvernerja počakal pred njegovo pisarno in “se pognal proti njemu ter razstrelil svoj pas z eksplozivom”, je skupina zapisala v izjavi za svojo tiskovno agencijo Amaq, navaja AFP.

Talibani trdijo, da so se od njihove vrnitve na oblast varnostne razmere v Afganistanu izboljšale, vendar so teroristični napadi v državi odtlej zahtevali že več sto življenj. V zadnjih mesecih je bilo v državi izvedenih več napadov, odgovornost za večino teh pa je prevzela IS, ki trenutno predstavlja največji varnostni izziv talibanski vladi.

Islamska država je med drugim prevzela odgovornost za bombni napad septembra lani, v katerem sta bila ubita dva uslužbenca ruskega veleposlaništva, 12. decembra lani pa je izvedla napad na hotel v Kabulu, v katerem je bilo ranjenih pet kitajskih državljanov.

Prav tako je prevzela odgovornost za januarski samomorilski napad blizu zunanjega ministrstva v Kabulu, v katerem je bilo ubitih deset ljudi. Svoje napade IS sicer osredotoča predvsem na tujce, verske manjšine in vladne ustanove.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!