Je za požar na terminalu za plin v Rusiji kriva ukrajinska tajna služba?

Svet 21. Jan 202414:37 > 18:59 0 komentarjev
Požar plinskega terminala v Rusiji
Požar plinskega terminala v Rusiji. (Foto: PROFIMEDIA)

V bližini Sankt Peterburga je ponoči zagorel terminal za zemeljski plin. Ukrajinski spletni portal Ukrajinska Pravda je danes ob navajanju virov blizu vodstva v Kijevu poročal, da je bila nesreča posledica posebne operacije ukrajinske tajne službe. Terminal so namreč napadli z droni. Ruska stran tega ni potrdila.

Na terminalu za zemeljski plin v bližini ruskega Sankt Peterburga je davi izbruhnil požar. Po navedbah največjega ruskega izvoznika utekočinjenega plina Novatek je požar izbruhnil zaradi zunanjega vzroka, podrobnosti niso podali.

Zagoreli plinski terminal se nahaja v bližini naselja Ust-Luga na meji med Rusijo in Estonijo, od Sankt Peterburga je oddaljen približno 110 kilometrov. Vzroka požara po navedbah AFP niso sporočile niti ruske oblasti niti vodstvo podjetja Novatek.

Lokalne oblasti so bile sicer zadržane pri podajanju informacij glede požara. Medtem pa je na družbenih omrežjih že zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje, kako se iz plinskega terminala vijejo plameni in močan dim. Požar naj bi izbruhnil nekaj pred tretjo uro zjutraj.

Požar plinskega terminala v Rusiji
Foto: PROFIMEDIA

Guverner Leningrajske oblasti Aleksandr Drozdenko je na družbenem omrežju Telegram potrdil požar in zapisal, da so iz terminala evakuirali osebje.

Drozdenko je dodal, da na širšem območju požara vlada stanje visoke pripravljenosti. Po njegovih besedah pri gašenju požara sodelujejo ekipe ruskega ministrstva za izredne razmere in lokalne gasilske brigade.

Po poročanju ruskih medijev vzrok nesreče še ni znan. Rusko obrambno ministrstvo pa kljub napadom, ki jih je Ukrajina izvedla ponoči, teh ni povezalo s požarom, poroča AFP. Ukrajina je ta teden sicer napadla dve ruski skladišči nafte, eno od teh pa se nahaja v bližini Ust-Luge.

Ukrajinski spletni portal Ukrajinska Pravda je danes ob navajanju virov blizu vodstva v Kijevu poročal, da je bila nesreča posledica posebne operacije ukrajinske tajne službe. Terminal so namreč napadli z droni. Ruska stran tega ni potrdila.

V plinskem terminalu v bližini Ust-Luge so po podatkih, dostopnih na spletni strani podjetja Novatek, zemeljski plin predelovali v druge energente, kot je denimo kerozin. V Ust-Lugi se začne tudi plinovod Severni tok 2, ki poteka proti Nemčiji, a ga zaradi ruske invazije v Ukrajini nikoli niso zagnali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!