V Senegalu tik pred začetkom predsedniške kampanje preložili volitve

Svet 04. Feb 202413:33 0 komentarjev
Senegalski predsednik Macky Sall
Senegalski predsednik Macky Sall (Foto: PROFIMEDIA)

Senegalski predsednik Macky Sall je tik pred začetkom kampanje - začeti bi se morala danes - preložil predsedniške volitve. Te bi morali v Senegalu izvesti 25. februarja, a je predsednik v sobotnem nagovoru državljanom zatrdil, da je prestavitev volitev neizogibna zaradi spora med parlamentom in ustavnim sodiščem glede izločitve kandidatov.

Senegalski predsednik Macky Sall je napovedal, da bo “začel odprt nacionalni dialog, ki bo združil temelje za svobodne, transparentne in vključujoče volitve”, ni pa sporočil novega datuma predsedniških volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve je preložil zaradi domnevno spornih odločitev ustavnega sodišča, ki je več kandidatom onemogočilo, da bi se uvrstili na kandidatno listo.

Med izločenimi kandidati sta tudi opozicijska politika Ousmane Sonko, ki je v zaporu od julija lani, in Karim Wade, sin nekdanjega predsednika Abdoulaya Wada, ki mu je ustavni svet kandidaturo preprečil, ker naj bi domnevno imel francosko državljanstvo. Wade je odločitev ustavnega sodišča označil za škandalozno, njegovi podporniki pa pozvali k parlamentarni preiskav.

Le nekaj ur po tistem, ko je Sall oznanil preložitev volitev, je odstopil generalni sekretar v vladi Abdou Latif Coulibaly. Zaskrbljenost je na družbenem omrežju X izrazilo tudi Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas).

Do predsednikove odločitve so bili kritični mnogi opozicijski predstavniki. Nekdanji tiskovni predstavnik opozicijske stranke, ki jo je vodil zaprti Ousmane Sonko, El Malick Ndiaye je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da “ne gre za prestavitev volitev, temveč preprosto odpoved”. Nekdanji župan prestolnice Dakar Khalifa Sall pa je predsednikovo odločitev označil za “ustavni državni udar”.

Macky Sall je prvi predsednik, ki je prestavil predsedniške volitve. Po senegalski volilni zakonodaji morajo biti volitve razpisane vsaj 80 dni pred volilnim dnem, kar pomeni, da bi jih lahko v najboljšem primeru izvedli konec aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!