V Severni Makedoniji odstopil predsednik vlade

Svet 25. Jan 202415:01 > 18:01 0 komentarjev
Dimitar Kovačevski
Foto: PROFIMEDIA

V skladu z zakonom o vladi je natanko sto dni pred parlamentarnimi volitvami odstopil makedonski predsednik vlade Dimitar Kovačevski. Sledil mu je še predsednik sobranja, makedonskega parlamenta, Talat Xhaferi, ki bo po predhodnem dogovoru do volitev 8. maja prevzel vodenje tehnične vlade.

Predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je danes v skladu z zakonom o vladi sto dni pred parlamentarnimi volitvami odstopil, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Da bo prehodno vlado vodil Talat Xhaferi, sta se predhodno dogovorili vodilni stranki vladne koalicije, socialdemokrati (SDSM) in stranka Demokratska unija za integracijo (DUI). Xhaferi je danes v skladu z dogovorom podal svoj odstop s položaja predsednika sobranja, že v petek pa naj bi mu predsednik države Stevo Pendarovski podelil mandat za vodenje tehnične vlade.

V Severni Makedoniji se v skladu z zakonom o vladi sto dni pred parlamentarnimi volitvami oblikuje tehnična vlada, kar naj bi zagotovilo, da se predvolilna kampanja in glasovanje izvedeta brez nepravilnosti. Gre za t. i. pržinski model, ki so ga prvič uporabili leta 2016.

V vladi tudi dva ministra opozicijske stranke

Xhaferi je ob odstopu za vodenje petkove seje pooblastil dosedanjega podpredsednika parlamenta v Skopju iz vrst SDSM Gorana Misovskega, poroča portal Skopje 1. Novi predsednik sobranja v prehodni vladi bo sicer Jovan Mitreski, prav tako iz vrst SDSM, poroča makedonska televizija Telma.

V tehnični vladi bo imela v skladu omenjenim zakonom dva ministra tudi največja opozicijska stranka, konservativna VMRO-DPMNE. Seja za potrditev vlade bo v nedeljo, sto dni pred napovedanimi parlamentarnimi volitvami, dan prej pa bo Xhaferi predstavil njen program.

Parlamentarne volitve 8. maja bodo sicer potekala vzporedno z drugim krogom predsedniških volitev. Prvi krog slednjih bo potekal 24. aprila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!