V Severni Makedoniji prepričljiva zmaga desne opozicijske kandidatke

Svet 09. Maj 202407:50 > 11:21 1 komentar
Gordana Siljanovska Davkova
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji je slavila kandidatka desne opozicijske stranke Gordana Siljanovska Davkova, ki je prejela približno 65 odstotkov glasov.

Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji je v sredo zmagala kandidatka desne opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, ki je po podatkih volilne komisije prejela približno 65 odstotkov glasov. VMRO-DPMNE je slavila tudi na parlamentarnih volitvah, na katerih je prejela 43,2 odstotka glasov, poročajo tuje agencije.

V drugem krogu predsedniških volitev je 70-letna poslanka in profesorica ustavnega prava Siljanovska Davkova prepričljivo premagala dosedanjega predsednika države Steva Pendarovskega iz vrst socialdemokratov. Ta je poraz že priznal. “Rezultati so jasni in ne nameravam jih podrobno pojasnjevati. Zmagovalcem čestitam in jim želim uspešen mandat,” je dejal.

Na parlamentarnih volitvah je prepričljivo zmagala desna nacionalistična stranka VMRO-DPMNE, ki jo vodi Hristijan Mickoski. Po 99 odstotkov preštetih glasov je prejela 43,2 odstotka glasov in bo imela 59 sedežev v 120-članskem parlamentu, je po poročanju francoske tiskovne agencije sporočila državna volilna komisija v Skopju.

Siljanovska Davkova, ki bo prva predsednica Severne Makedonije, se je volivcem zahvalila za podporo in dejala, da bo predsednica vseh državljanov. Za zmago sta ji že čestitala srbski predsednik Aleksandar Vučić in madžarski premier Viktor Orban.

Za zmago ji je čestitala tudi slovenska predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je omrežju X zapisala: “Čestitke Silvija Davkova, ob izvolitvi za prvo predsednico republike Severne Makedonije, naše prijateljice in zaveznice v Natu. Veselim se sodelovanja in grajenja skupne evropske prihodnosti tako za Severno Makedonijo, kot tudi za celotno Zahodno balkansko regijo.”

Inavguracija Siljanovske Davkove naj bi potekala najkasneje 12. maja, ko Pendarovskemu poteče mandat, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Gordana Siljanovska Davkova
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Doslej vladajoči socialdemokrati (SDSM), ki jih je do začetka leta vodil nekdanji predsednik vlade Dimitar Kovačevski, so prejeli dobrih 15 odstotkov glasov. Stranka je osvojila skoraj pol manj podpore kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah pred štirimi leti.

Kovačevski je ocenil, da so bile volitve v sredo svobodne in poštene ter čestital VMRO-DPMNE, njenemu voditelju Hristijanu Mickoskiju ter Gordani Siljanovski-Davkovi za zmago.

VMRO-DPMNE bo verjetno za večino v parlamentu morala oblikovati koalicijo z manjšimi partnerji, pogovori pa naj bi se začeli v prihodnjih dneh, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Nekateri volivci so izrazili zaskrbljenost, da bi nacionalistična usmeritev opozicije lahko škodovala odnosom s sosednjimi državami in prizadevanjem Skopja na poti v EU.

Volitve v Severni Makedoniji so potekale po dvoletnem zastoju v pogovorih med vlado in VMRO-DPMNE glede izpolnitve pogoja sosednje Bolgarije o vpisu bolgarske manjšine v makedonsko ustavo. To je tudi pogoj Sofije za nadaljnje približevanje države EU, potem ko je Severna Makedonija na zahtevo Grčije pred leti že spremenila ime.

SDSM podpira takojšnjo spremembo ustave s ciljem pospešitve pridružitvenih pogajanj z EU. VMRO-DPMNE pa želi, da bi jo izvedli z odloženim učinkom, torej da bi veljala šele po vstopu Severne Makedonije v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje