V Španiji nov protest proti oprostitvi katalonskih separatistov

Svet 28. Jan 202417:58 > 18:07 0 komentarjev
Protest v madridu. Ljudje nasprotujejo zakonu o amnestiji katalosnkim separistom
Foto: PROFIMEDIA

V Madridu je proti zakonu o amnestiji za katalonske separatiste znova potekal protest. Po oceni policije se je zbralo 45 tisoč ljudi, shod pa se je odvil v času, ko se čaka na potrditev zakona v spodnjem delu parlamenta.

Španski premier Pedro Sanchez je zakonu o amnestiji za katalonske separatiste, ki so deležni pregona zaradi poskusa odcepitve leta 2017, obljubil podporo v zameno za nujno podporo katalonskih strank v parlamentu. Predlog podpira večina iz vrst levice ter baskovskih in katalonskih strank, je pa močno razdelil špansko družbo. Na ulicah Madrida in drugih španskih mest so se v zadnjih mesecih zvrstili številni protesti, tudi na poziv opozicijske Ljudske stranke (PP).

Tudi danes je osrednji trg v Madridu preplavilo morje španskih in evropskih zastav, med zbranimi pa so bili med drugim vodja PP Alberto Nunez Feijoo, ki je obljubil rešitev demokracije v državi, nekdanji španski premier Mariano Rajoy in predsednica madridske regije Isabel Diaz Ayuso.

Po oceni policije se je zbralo 45.000 ljudi. Številni protestniki so po poročanju tujih tiskovnih agencij nosili transparente z napisi Ne amnestiji in Sanchez, izdajalec.

Protest v madridu. Ljudje nasprotujejo zakonu o amnestiji katalosnkim separistom
Po oceni policije se je zbralo 45.000 ljudi (Foto: PROFIMEDIA)

Dva dni pred potrditvijo zakona

O predlogu bo v torek odločal spodnji dom španskega parlamenta, kjer bo po pričakovanjih potrjen. Do dokončne potrditve in uveljavitev bi lahko nato preteklo še več mesecev. Feijoo namreč napoveduje, da bo storil vse v svoji moči – med drugim z večino v senatu, da bi obdobje potrjevanja čim bolj zavlekel.

Če bo sprejet, zakon predvideva umik vseh obtožnic proti več sto politikom in aktivistom, ki jih preganjajo zaradi vpletenosti v poskus odcepitve Katalonije leta 2017. Eden najvidnejših med njimi je nekdanji predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont, ki se je pred pregonom španskih oblasti zatekel v Bruselj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!