V Srbiji na pohodu kašelj, ki preseneča zdravnike: “Karkoli damo, ne pomaga”

Svet 25. Sep 202317:57 0 komentarjev
gripa, bolezen
PROFIMEDIA

V Srbiji se je začel širiti kašelj, ki traja šest do osem tednov, a so zdravniki nemočni. "Karkoli damo, ne pomaga," je povedala pulmologinja dr. Vesna Radulović. Prav tako ni jasno, kaj točno ga povzroča.

Vse več Srbov prihaja v ambulante zaradi močnega kašlja, ki traja šest do osem tednov, ob katerem so zdravniki nemočni. Ne samo, da ne vedo, kaj ga povzroča, tudi zdravila zanj ni. “Karkoli predpišemo, ne pomaga,” je za Nova.rs povedala srbska pulmologinja dr. Vesna Radulović.

“Ljudje vedno bolj množično prihajajo k nam, nimajo nobenih drugih simptomov, le neprestano kašljajo. Preverili smo že, ali gre morda za kakšne alergije, vendar ugotovili, da ne. Kašelj skušamo umirjati z antibiotiki, sirupi in z vsem drugim, kar imamo na voljo, vendar nič ne pomaga, “je dejala pulmologinja.

V največ primerih kašelj izzveni sam od sebe, ampak šele po več kot mesecu dni. “Razumljivo, da so ljudje prestrašeni in pomislijo na vse možne diagnoze. Toda v večini primerov s preiskavami, tudi na pljučih, ne najdemo nič, kar bi odstopalo. Pacienti nimajo vročine, imajo normalen apetit, ne bruhajo, nimajo bolečin. Samo kašljajo,” pripoveduje srbska pulmologinja. In dodaja, da tudi nobene povezave s koronavirusom za zdaj niso odkrili.

Zdravnikom se zdi še najbolj verjetno, da je kašelj povezan z močno umazanim zrakom, ki je v Srbiji tudi sicer velik problem. Da onesnažen zrak poškoduje sluznico in da zato vedno več pacientov kašlja.

“Lahko pa gre tudi za neko čudno obliko virusa, ki poškoduje sluznico dihal, in je ta potem precej bolj občutljiva na spremembe vlažnosti v zraku, onesnaženje in podobno. Približno mesec in pol traja, da se sluznica obnovi in da kašelj izgine,” je še dejala dr. Radolović in pozvala vse, ki opazijo, da težje dihajo in piskajo v pljučih, da čim prej obiščejo zdravnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!