V Srbiji začeli cepiti s tretjim odmerkom

Koronavirus 18. Avg 202109:28 > 11:36 0 komentarjev
Cepljenje proti covidu-19.
Žiga Živulovič jr./BOBO

V Srbiji so začeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. Med prvimi so ga prejele osebe, ki spadajo v rizične skupine in jih je k temu pozvala država.

V Srbiji so začeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, med prvimi pa so tretji odmerek prejele osebe, ki spadajo v rizične skupine.

Direktorica srbskega inštituta za javno zdravje Verica Jovanović je ob tem povedala, da tretji odmerek cepiva priporočajo predvsem osebam z imunsko pomanjkljivostjo, oslabljenim imunskim sistemom, kroničnimi boleznimi, osebam, ki so na dializi oziroma v obdobju, ki zahteva posebno pozornost pri zdravljenju kroničnih stanj.

“Cepivo priporočamo tudi ljudem, ki živijo v kolektivnih nastanitvah, kot so domovi za starejše, pa tudi zdravstvenim delavcem, ki so pogosto potniki v mednarodnem prometu,” je povedala. Navedla je še, da lahko tretji odmerek prejme vsak državljan, pogoj za to pa je, da je od obdobja prejema drugega odmerka cepiva minilo šest mesecev.

Možna izbira cepiva

Jovanović je še pojasnila, da si lahko državljani za tretji odmerek izberejo katerokoli cepivo, razen če so bili predhodno cepljeni s cepivom Sputnik V, ko morajo znova prejeti enako cepivo. Obenem je pojasnila, da lahko tisti, ki so bili cepljeni s kitajskim cepivom Sinopharm, prejmejo tretji odmerek enakega cepiva, lahko pa se odločijo tudi za cepivo drugega proizvajalca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!