Nov sveženj sankcij: iz Rusije ne bo več mogoče uvažati diamantov

Svet 18. Dec 202310:01 > 17:39 8 komentarjev
diamanti
Foto: PROFIMEDIA

Članice EU so potrdile novi sveženj sankcij proti Rusiji. Ta prinaša prepoved neposrednega ali posrednega uvoza, kupovanja in transferja diamantov iz Rusije, prepoveduje pa tudi uvoz utekočinjenega propana. Že 12. sveženj sankcij znova širi seznam oseb, ki jim bo unija zamrznila premoženje, na njem pa se je znašel tudi ruski poslovnež z začasnim prebivališčem v občini Izola. V Ukrajini medtem odmeva najdba nedelujoče prisluškovalne naprave v prostorih štaba ukrajinske vojske.

Države članice EU so potrdile 12. sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. EU z njim uvaja prepoved neposrednega ali posrednega uvoza, kupovanja in transferja diamantov iz Rusije. Veljala bo za diamante, ki izvirajo ali so izvoženi iz Rusije, diamante, ki so prečkali to državo, pa tudi ruske diamante, obdelane v tretjih državah.

Od začetka leta 2024 bo prepoved, ki je usklajena na ravni skupine G7, veljala za naravne in sintetične diamante ter nakit. Od 1. marca do 1. septembra prihodnje leto pa bo EU postopoma uvedla še prepoved za ruske diamante, obdelane v tretjih državah.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je dodatne ukrepe sprejel tudi na področju uvoza in izvoza blaga iz Rusije oz. v Rusijo. Med drugim bo po novem prepovedan uvoz utekočinjenega propana v EU, pri čemer bo veljalo 12-mesečno prehodno obdobje. Na seznam dobrin, katerih uvoz je prepovedan, med drugim unija dodaja surovo železo, zrcalovino, bakrene in aluminijaste žice.

EU pa širi tudi seznam dobrin, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan, saj bi lahko prispevale k okrepitvi ruskega obrambnega sektorja. Dodali so kemikalije, litijeve baterije, termostate ter enosmerne in servo motorje za brezpilotne letalnike.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem sporočil, da bo izredni vrh o reviziji dolgoročnega proračuna EU, ki vključuje tudi nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini, potekal 1. februarja 2024.

Za 29 dodatnih pravnih oseb pa bodo veljale strožje omejitve pri izvozu v Rusijo, saj neposredno podpirajo Moskvo pri njeni agresiji na Ukrajino. Nekatere od teh pravnih oseb imajo sedež v tretjih državah, so navedli na Svetu. EU ob tem zaostruje pravila za preprečevanje izogibanja sankcijam ter pravila za izvajanje cenovne kapice na rusko nafto.

Članice so razširile še seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere velja prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Na njem je tudi ruski poslovnež Andrej Hohlun, ki ima začasno bivališče v kraju Malija v občini Izola. Hohlun je lastnik in generalni direktor ruskega podjetja AK Microtech, specializiranega za prenos tuje polprevodniške tehnologije na ruska podjetja za proizvodnjo mikroelektronike, vključno s subjekti, ki so del ruskega vojaško-industrijskega kompleksa ali ki podpirajo ruski obrambni in varnosti sektor.

Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni
Volodimir Zelenski in Valerij Zalužni (Foto: PROFIMEDIA)

V štabu ukrajinske vojske našli prisluškovalno napravo

V Ukrajini odmeva najdba nedelujoče prisluškovalne naprave v prostorih štaba ukrajinske vojske, kjer naj bi v prihodnosti deloval vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni. “Po doslej znanih podatkih je bila naprava v nedelujočem stanju. Poudarjamo, da ni bila najdena neposredno v pisarni Valerija Zalužnega, temveč v enem od prostorov, ki bi jih lahko uporabljal v prihodnosti,” je v izjavi navedla ukrajinska varnostna služba.

Dodali so, da poleg domnevno nedelujoče prisluškovalne naprave, ki jo bodo še preučili, niso našli nobenega medija za shranjevanje podatkov ali drugih sredstev za prenos zvoka na daljavo.

Tako ukrajinski kot tuji mediji so v zadnjem času poročali o naraščajočih napetostih v odnosih med Zalužnim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zalužni je novembra dejal, da je v konfliktu med Rusijo in Ukrajino prišlo do pat položaja, s čimer se Zelenski ni strinjal, njegovo oceno pa so zavrnili tudi v Kremlju. Ukrajinske oblasti se medtem trudijo, da bi svoji državi v boju proti ruskim silam zagotovile nadaljnjo podporo zahodnih zaveznic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje