Zelenski: Rusija ukrajinsko električno omrežje spreminja v bojišče

Svet 20. Okt 202211:17 > 21:05 10 komentarjev
Volodimir Zelenski
Ukranian Presidential Press via Reuters

V štirih ukrajinskih regijah, ki si jih je Rusija minuli mesec enostransko priključila, je danes začelo veljati vojno stanje, ki ga je v sredo razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Medtem ko ruska vojska na številnih območjih vzdolž fronte v Ukrajini popušča pod pritiskom ukrajinskih sil, ostajajo ruske sile neomajne na delu fronte v okolici mesta Bahmut v vzhodni regiji Doneck. To naj bi bila predvsem zasluga zasebne vojaške skupine Wagner, ki je po mnenju strokovnjakov postala pomemben člen v ruskem vojaškem stroju. Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na energetsko omrežje od danes omejuje porabo elektrike. Ruski napadi na ukrajinske energetske objekte so spremenili električno omrežje v bojišče, kar je spodbudilo nov val beguncev, ki bežijo v druge dele Evrope, je v nagovoru na vrhu EU prek video povezave dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

Ukrajinske sile so v zadnjih tednih dosegle znaten napredek na severovzhodu v okolici Harkova in na jugu v smeri Hersona, medtem ko v okolici Bahmuta v Donecku napredujejo Rusi, domnevno zahvaljujoč zasebne vojaške skupine Wagner.

Prisotnost skupine Wagner “odraža širše razpoke znotraj ruskih oboroženih sil”

Ukrajinci sicer opozarjajo, da se z Wagnerjevimi plačanci soočajo že bolj ali manj vzdolž celotne frontne črte.

Wagner je zasebno vojaško podjetje, ki ga je ustanovil Jevgenij Prigožin – poslovnež, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Plačanci skupine Wagner navadno delujejo “v senci” in so redno tarča obtožb, da izvajajo zločine nad civilisti. V zadnjem času je skupina Wagner vse dejavnejša tudi v Ukrajini in “se trenutno izkazuje za najbolj sposobno pehoto, ki jo premore ruska vojska”, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Philip Wasielewski, sodelavec ameriškega Inštituta za raziskovanje zunanje politike.

Potem ko je bilo na začetku v Ukrajini le malo znakov o njihovi prisotnosti, so Wagnerjevi plačanci v zadnjem času vse bolj vidni, nekateri so celo javno oznanili njihovo vlogo v bojih v Ukrajini, med njimi sam ustanovitelj Prigožin. Večje zanašanje na pomoč plačancev pa po mnenju poznavalcev “odraža širše razpoke znotraj ruskih oboroženih sil in v njihovem poveljstvu”, je za AFP dejala Karolina Hird z Inštituta za vojne študije (ISW) s sedežem v ZDA.

Strokovnjaki dodajajo, da sta ključni prednosti skupine Wagner v primerjavi z ruskimi vojaki boljše vodenje in sposobnost za boj, saj so člani skupine večinoma nekdanji pripadniki posebnih enot, ki za svoje delo dobijo tudi pošteno plačilo, precej višje od navadnih vojakov. Vendar pa tudi Wagner ne bo mogel napredovati brez sodelovanja preostalih delov ruske vojske, saj njihovih enot preprosto ni dovolj za večjo ofenzivo, je še ocenil Wasielewski.

Ukrajina od danes omejuje porabo električne energije

Z vojnim stanjem, razglašenim v regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, dobivajo s strani Rusije imenovane regijske oblasti dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti. Med drugim vojno stanje predvideva strožje varnostne preglede ter omejitve gibanja. Uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji sicer med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.

Poostreni varnostni ukrepi so danes začeli veljati tudi v Rusiji. Nove omejitve gibanja po poročanju britanskega BBC veljajo v regijah ob meji z Ukrajino, kot so Brjansk, Belgorod in Krasnodar, pa tudi na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Znova pa je začel oddajati do Kremlja kritični radio Eho Moskve, ki je kmalu po začetku ruske invazije zaradi pritiskov oblasti v Rusiji prenehal delovati. Radio oddaja iz Berlina, pri projektu pa trenutno sodeluje 20 novinarjev, ki bi se jim lahko kmalu pridružilo še okoli deset kolegov, je povedal namestnik odgovornega urednika radia Maksim Kurnikov.

Ukrajina medtem zaradi ruskih napadov na ukrajinsko energetsko omrežje od danes omejuje porabo električne energije. Po navedbah ukrajinskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo Ukrenergo bodo redukcije elektrike od danes veljale po vsej državi med 7. in 22. uro po krajevnem času, izklopi elektrike pa bi lahko trajali do štiri ure skupaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval prebivalce Ukrajine, naj varčujejo z elektriko. Opozoril je, da bo ukrajinska energetska infrastruktura še naprej tarča ruske agresije, in dodal, da si vlada prizadeva vzpostaviti mobilne vire energije za oskrbo kritične infrastrukture v mestih in vaseh. Družba Ukrenergo pa je pozvala Ukrajince, naj si priskrbijo zadostne zaloge vode, “toplih nogavic, odej in objemov za družinske člane in prijatelje”. Priporočila jim je še, naj napolnijo mobilne telefone, svetilke in prenosne baterije, poroča BBC. Oblasti tudi pozivajo prebivalce, naj zvečer varčujejo z energijo.

Zelenski je v torek sporočil, da je bilo v ruskih napadih od minulega ponedeljka uničenih 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn, kar je povzročilo obsežne izpade električne energije po vsej državi. Po podatkih Ukrenerga je bilo v zadnjih desetih dneh skupno več ruskih napadov na energetsko infrastrukturo kot v celotnem prejšnjem obdobju od začetka ruske invazije 24. februarja.

Ameriške oblasti pa so v sredo izdale obtožnice proti petim ruskim državljanom zaradi suma, da so ruskim proizvajalcem orožja dobavljali elektronske komponente iz ZDA. V ločenem primeru pa so vložili obtožnice proti trem Latvijcem in Ukrajincu, ker naj bi skušali v Rusijo spraviti orodje ameriške izdelave, ki bi ga lahko uporabili za izdelavo orožja.

Po navedbah separatistov iz Hersona evakuiranih 15.000 ljudi

Separatistične proruske oblasti južnoukrajinske regije Herson so danes sporočile, da je bilo z ozemelj, ki so pod nadzorom ruske vojske, pred napredovanjem ukrajinskih sil evakuiranih okoli 15.000 ljudi. Namestnik vodje proruskih oblasti Kiril Stremusov je na Telegramu ljudi pozval, naj se varno prebijejo na levi breg reke Dneper.

Oblasti v Hersonu so začetek evakuacij napovedale v sredo, kijevske oblasti pa so dejale, da gre za deportacije ukrajinskih državljanov v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ukrajina, Herson ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS
ukrajina, Herson ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS
ukrajina, Herson ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS
ukrajina, Herson ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS
ukrajina, Herson ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS

Stremusov je prebivalce Hersona pozval, naj upoštevajo navodila za evakuacijo in dejal, naj dajo “vojski priložnost, da naredi, kar mora,” hkrati pa zatrdil, da se ruska vojska ne bo odpovedala regionalni prestolnici, ki se nahaja na desnem bregu reke Dneper.

Po ukazu ruskega predsednika Vladimirja Putina je danes v delih ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Lugansk in Doneck, ki jih nadzorujejo ruske sile in si jih je Moskva enostransko priključila, bilo razglašeno vojno stanje.

Zelenski: Rusija ukrajinsko električno omrežje spreminja v bojišče

“Rusko vodstvo je ukazalo, da se energetski sistem spremeni v bojišče. Posledice tega so zelo nevarne, spet za vse nas v Evropi,” je dejal Zelenski in dodal, da Rusija z napadi na energetske objekte sproža nov val migracij v države EU.

Kot odgovor na ruske napade je ukrajinski predsednik evropske države pozval, naj ukrajinsko vojsko oskrbijo z več in bolj izpopolnjenimi sistemi zračne obrambe, hkrati pa naj Moskvo prizadenejo s še več gospodarskimi sankcijami in tako omejijo njene zmožnost financiranja vojne.

Ukrajinski predlog za mednarodno nadzorno misijo na meji z Belorusijo “postaja vsak dan bolj pomemben”, je še dejal Zelenski, potem ko je ukrajinska vojska opozorila na vse večjo nevarnost ruskega napada z beloruskega ozemlja.

Medtem po vsej Ukrajini uvajajo ukrepe za varčevanje z energijo, saj naj bi po navedbah Zelenskega ruski raketni napadi in napadi brezpilotnih letal v enem tednu uničili več kot 30 odstotkov energetskih objektov v državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje