V strelskem napadu na ruski šoli več mrtvih, med žrtvami tudi otroci

Svet 26. Sep 202210:41 > 16:54 1 komentar
Iževsk
REUTERS

V šoli v ruskem kraju Iževsk je napadalec s strelnim orožjem ubil 15 ljudi. Sodil je tudi sebi, so sporočile ruske oblasti. Motiv napada še ni znan. Ruski predsednik Vladimir Putin je napad ostro obsodil in ga označil za "teroristični napad". Do četrtka bo v Rusiji obdobje žalovanja.

Z ruskega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo v streljanju ubitih 15 ljudi, 21 pa jih je bilo ranjenih. Med mrtvimi je po zadnjih podatkih enajst otrok in štirje odrasli – dva varnostnika na šoli in dva učitelja. Skupno je bilo ranjenih 14 otrok in sedem odraslih, poroča STA.

Streljanje se je zgodilo v šoli v kraju Iževsk, ki leži vzhodno od Moskve. Napadalec je streljal v šoli številka 88, kjer se šola skoraj 1.000 učencev, zaposlenih pa je 80 učiteljev, še piše BBC. Iz posnetkov, ki so zakrožili po družbenih omrežjih, je razvidno, da je bila v času napada v stavbi panika, nekatere podobe pa prav tako prikazujejo madeže krvi na tleh učilnice in luknjo v okenski šipi, ki naj bi jo povzročil naboj.

Policija je pozneje našla truplo napadalca, ki je po vsem sodeč storil samomor. Po navedbah preiskovalcev je bil oborožen z dvema pištolama, nosil pa je “črno majico z nacističnimi simboli in balaklavo”. Po njihovih navedbah je bil rojen leta 1988 in je šolanje zaključil na tej šoli. Pri sebi ni imel osebnih dokumentov, prav tako pa za zdaj ni znan motiv za dejanje, piše STA.

Učence in učitelje so medtem evakuirali. Zakaj je napadalec streljal, še ni znano. V mestu Iževsk sicer živi okoli 650.000 ljudi.

Iževsk
REUTERS

Guverner ruske republike Udmurtije, katere glavno mesto je Iževsk, Aleksander Brečalov je razglasil žalovanje v regiji, ki bo trajalo do četrtka, Na tragedijo se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Dogodek je označil za “nečloveški teroristični napad”, ki ga je zagrešila “oseba, ki očitno pripada neofašistični organizaciji ali skupini,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da si ruski predsednik želi, da bi ranjeni čim prej okrevali, piše STA.

Obdobje žalovanja bo do 29. septembra.

V zadnjih letih se je v ruskih šolah zgodilo več strelskih napadov, piše tiskovna agencija Reuters. Maja lani je, denimo, najstniški napadalec v mestu Kazan s strelnim orožjem ubil sedel otrok in dva odrasla. Aprila letos pa je oboroženi moški ubil dva otroka in vzgojitelja v vrtcu v osrednji regiji Uljanovsk.

Iževsk
REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje