V Tajvanski ožini ne le ameriške, ampak tudi nemške ladje. Peking: To je tvegano

Svet 14. Sep 202409:11 2 komentarja
nemška mornarica
Nemška fregata Baden-Württemberg v Tokiu, 20. avgusta 2024 (Foto: Profimedia)

Potem ko sta dve ladji nemške mornarice prečkali Tajvansko ožino, je Peking opozoril Berlin, da s tem povečuje varnostna tveganja.

Peking je danes obtožil Berlin, da povečuje varnostna tveganja v Tajvanski ožini, potem ko sta dve ladji nemške mornarice prečkali ožino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ravnanje nemške strani povečuje varnostna tveganja in pošilja napačne signale,” je opozoril tiskovni predstavnik kitajske vojske.

Dodal je, da se bo kitajska vojska v regiji “odločno uprla vsem grožnjam in provokacijam”.

Fregata Baden-Württemberg in spremljajoča oskrbovalna ladja sta v petek na poti iz Seula v Južni Koreji v Manilo na Filipinih prečkali Tajvansko ožino, ki ločuje Tajvan od celinske Kitajske, izbira poti pa je povzročila nezadovoljstvo v Pekingu.

nemčija mornarica
Nemška fregata Baden-Württemberg na vojaških vajah pri Havajih, julij 2024 (Foto: Profimedia)

Kitajska je že vnaprej opozorila na morebitne provokacije, usmerjene proti njeni suverenosti. Peking meni, da so vode v ožini in Tajvan del njegovega ozemlja. Druge države štejejo plovno pot v Tajvanski ožini za mednarodne vode – med njimi tudi Nemčija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojaške ladje ZDA in Kanade so v zadnjih mesecih večkrat prečkale Tajvansko ožino, zaradi česar je kitajska vojska razglasila “stanje pripravljenosti”, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje