V Turčiji izmerili nov temperaturni rekord: 49,5 stopinje Celzija

Svet 16. Avg 202314:32 0 komentarjev
Izmir
Izmir (Foto: PROFIMEDIA)

V Turčiji, v mestu Eskisehir zahodno od Ankare, so namerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija.

V osrednjem turškem mestu Eskisehir so v torek namerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija, je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal turški okoljski minister Mehmet Özhaseki. Pred tem so najvišjo temperaturo v državi izmerili julija 2021, in sicer 49,1 stopinje.

Meteorologi so danes opozorili, da se bo vročinski val v Turčiji nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. Pri tem pričakujejo, da bodo temperature v povprečju za 11 stopinj višje kot običajno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Visoke temperature so posledica podnebnih sprememb, je pojasnil meteorolog Baris Önol s Tehnične univerze v Istanbulu in opozoril, da vročinski valovi postajajo vse bolj pogosti. “V prihodnjih 30 do 40 letih bo Turčija veliko bolj izpostavljena tej vročini,” je še dodal. To pa bi lahko vplivalo tudi na turizem. Po njegovih ocenah naj bi se od leta 2040 glavna turistična sezona v Turčiji prestavila na september in oktober.

Tudi minister Özhaseki je opozoril na posledice podnebnih sprememb in spomnil, da si je Turčija zadala cilj, da do leta 2053 postane podnebno nevtralna. Država je sicer trenutno še vedno odvisna od fosilnih goriv. Po uradnih podatkih je bilo lani 34,6 odstotka električne energije proizvedene iz premoga in 22,2 odstotka iz zemeljskega plina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!