Vedno večji strah pred napadom na Herson, k evakuaciji pozval tudi Putin

Svet 04. Nov 202217:05 > 21:06
Vladimir Putin
Mikhail Metzel/Sputnik/REUTERS

Ruske sile nadaljujejo obstreljevanje ukrajinske energetske infrastrukture, zaradi česar je brez elektrike ostalo približno 4,5 milijona ljudi. Ruska stran prav tako nadaljuje evakuacijo iz Hersona. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je zaradi napredovanja ukrajinske vojske iz Hersona treba umakniti vse civiliste. Vsak dan naj bi evakuirali 5.000 ljudi. Med tem pa ukrajinska vojska poroča o hudih spopadih v Donbasu.

Zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo je po vsej Ukrajini brez električne energije približno 4,5 milijona ljudi, je v četrtek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Že samo dejstvo, da se Rusija zateka k energetskemu terorizmu, kaže na šibkost našega sovražnika. Ukrajine ne morejo premagati na bojišču, zato poskušajo naše ljudi zlomiti na ta način,” je dejal Zelenski.

V Kijevu je brez elektrike 450.000 gospodinjstev, je sporočil župan Vitali Kličko.

Ruske sile po vrsti porazov na bojiščih v zadnjih tednih z raketami in brezpilotnimi letalniki obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Po besedah Zelenskega je bila samo v zadnjem mesecu uničena tretjina elektrarn v državi. Vlada v Kijevu je Ukrajince pozvala, naj čim bolj varčujejo z električno energijo.

Po trditvah ruske vojske iz Hersona vsak dan evakuirajo več kot 5.000 ljudi

Ruske sile iz Hersona zaradi ukrajinskega napredovanja vsak dan evakuirajo več kot 5.000 civilistov. “Vojaški inženirji vsak dan na levi breg reke Dneper prepeljejo do 1.200 civilnih vozil – tovornjakov in avtomobilov – ter več kot 5.000 civilistov,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin med praznovanjem dneva enotnosti na Rdečem trgu v Moskvi dejal, da je treba civiliste iz Hersona zaradi napredovanja ukrajinskih sil umakniti. “Civilno prebivalstvo ne bi smelo trpeti zaradi obstreljevanja, ofenzive, protiofenzive ali drugih podobnih stvari,” je dejal Putin. Dodal je, da so doslej mobilizirali 318.000 rekrutov, s čimer so presegli zastavljeni cilj, saj po njegovih besedah prostovoljci še naprej prihajajo.

Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS

Ruske sile so sicer minuli teden sporočile, da so v Hersonu evakuirale okoli 70.000 prebivalcev z desnega brega reke Dneper, območja blizu frontne črte. V torek so nato začele evakuacijo z levega brega reke v notranjost te ukrajinske regije in kot razlog navedle možnost ukrajinskih zračnih napadov.

Po pisanju BBC bi se ruski poveljniki lahko pripravljali na umik iz desnega na vzhodni oziroma levi breg, da bi ob ukrajinskem napadu izkoristili naravne ovire. Načrte prevzem Hersona je ukrajinska stran objavila že poleti. Svoje vojaške načrte pa so objavili tako jasno, da so nekateri analitiki prepričani, da gre za prevaro, s katero so želeli pohitriti ofenzivo v severovzhodni Ukrajini.

Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj povezuje edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014. Ukrajinske sile medtem že nekaj tednov izvajajo ofenzivo za ponovno zavzetje regije in prodirajo z zahoda na vzhod.

Ukrajinska stran poroča o hudih spopadih v Donbasu

Medtem je ukrajinska vojska, katere del se pripravlja na bitko za Herson, poročala o hudih spopadih v Donbasu na vzhodu države, predvsem v bližini Bahmuta in Avdijivke, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki opozarja, da teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti. “Sovražnik nadaljuje napade in strelja z vsemi vrstami artilerije, raketometi, tanki in minometi,” je danes dejal tiskovni predstavnik ukrajinskih sil na vzhodu Sergej Čerevatij.

Zaporožje Zaporožje
Stringer/REUTERS
Zaporožje Zaporožje
Stringer/REUTERS
Zaporožje Zaporožje
(Ukrajinski vojak v regiji Zaporožje) REUTERS
Zaporožje Zaporožje
Stringer/REUTERS
Zaporožje Zaporožje
Stringer/REUTERS
Zaporožje Zaporožje
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni pa je vrhovnemu poveljniku Natovih sil Christopherju Cavoliju po telefonu povedal, da je Rusija v Donbasu potrojila svoje napade. Teh naj bi bilo zdaj do 80 na dan. Razmere na fronti je opisal kot “napete, vendar pod nadzorom”.

O ruskem nočnem obstreljevanju so poročali tudi iz mesta Zaporožje, nad Dnipropetrovskom pa naj bi ukrajinskim silam po lastnih navedbah uspelo sestreliti osem ruskih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. En dron naj bi prestregli tudi nad regijo Lvov na zahodu države.

V preteklem tednu v EU vstopilo 28.164 ruskih državljanov

V preteklem tednu je v države članice Evropske unije vstopilo 28.164 ruskih državljanov. To je 4.200 več kot teden pred tem, je objavil Frontex. V tem času je 25.651 ruskih državljanov zapustilo EU. Od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja je v EU prek kopenskih mej vstopilo 1,458 milijona Rusov, 1,421 jih je EU zapustilo.

Skupina G7 obljubila pomoč Ukrajini

Zunanji ministri držav G7 so v skupni izjavi po dvodnevnem zasedanju obsodili dejanja Rusije, Irana in Severne Koreje. V skupni izjavi so obsodili “nedavno zaostrovanje ruskih napadov na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini,” ogorčeni pa so tudi nad uporabo iranskih brezpilotnih letalnikov za napade na tamkajšnje civilne objekte. Pred posredovanjem v vojni v Ukrajini so posvarili tudi Belorusijo, ki bo po besedah ministrov utrpela ogromno gospodarsko škodo, če se v vojno vključi neposredno.

Zunanji ministri držav G7 so ob koncu zasedanja v Münstru v Nemčiji napovedali tudi vzpostavitev koordinacijskega mehanizma za pomoč pri obnovi ukrajinske infrastrukture. V paket pomoči Ukrajini naj bi bili med drugim vključeni generatorji, grelci, bivalni kontejnerji, postelje in odeje.

Stoltenberg z Erdoganom o vojni v Ukrajini in širitvi Nata

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v Istanbulu s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o vojni v Ukrajini ter o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Stoltenberg je Erdogana pohvalil, ker je turški predsednik ta teden odigral ključno vlogo pri pogajanjih o povratku Rusije k sodelovanju pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, potem ko je Rusija minulo soboto napovedala prekinitev sodelovanja pri izvajanju sporazuma zaradi domnevnih ukrajinskih napadov na rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu. Stoltenberg je danes pohvalil Turčijo tudi za njeno vlogo pri posredovanju pri izmenjavi vojnih ujetnikov med Ukrajino in Rusijo ter za njeno odločno podporo ukrajinski pravici do samoobrambe.

Turški predsednik in generalni sekretar Nata sta razpravljala še o dokončanju pristopa Finske in Švedske k zavezništvu, saj sta Turčija in Madžarska edini preostali članici zavezništva s 30 državami, ki še nista ratificirali pristopa obeh nordijskih držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.