V veljavo vstopila uredba za pravičen dostop do podatkov

Slovenija 05. Jan 202417:58 0 komentarjev
podatki
Foto: PROFIMEDIA

V uradnem listu EU so 22. decembra lani objavili uredbo o harmoniziranih pravilih za pravičen dostop do podatkov in njihovo uporabo.

Cilj uredbe je zagotoviti enotni trg podatkov in razvoj podatkovnega gospodarstva, ki stremi k povečanemu razvoju izdelkov na podlagi podatkov in k povpraševanju po njih po vsem enotnem trgu. Kot so pojasnili na ministrstvu, morajo biti ti podatki na voljo vsem, javnemu in zasebnemu sektorju, predvsem tudi malim zagonskim podjetjem.

Podjetja bodo tako lahko zlahka prenašala svoje podatke in druga digitalna sredstva med konkurenčnimi ponudniki storitev v oblaku in drugih storitev obdelave podatkov.

“S sprejetjem te uredbe se odpirajo popolnoma nove dimenzije ponovne uporabe podatkov, ki jih vsi mi kot uporabniki digitalnih naprav in storitev ustvarjamo. Pomembno je tudi, da se posamezniki in podjetja zavedajo pomena deljenja podatkov ob vseh tveganjih, ki jih to prinaša,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Med posebnimi cilji uredbe so na ministrstvu izpostavili, da potrošnikom in podjetjem olajša dostop do podatkov, ki jih hrani zasebni sektor, in njihovo uporabo, obenem pa ohrani spodbude za naložbe v načine ustvarjanja vrednosti na podlagi podatkov.

Cilj uredbe je obenem omogočiti uporabo podatkov, ki jih hranijo podjetja, organom javnega sektorja ter institucijam, agencijam ali organom EU v primerih, ko obstaja izjemna potreba po podatkih.

Z uredbo želijo v Bruslju prav tako vzpostaviti zaščitne ukrepe za preprečevanje nezakonitega prenašanja podatkov brez obvestila s strani ponudnikov storitev v oblaku ter omogočiti razvoj standardov interoperabilnosti za ponovno uporabo podatkov med sektorji.

S to uredbo se zaključuje zakonodajni okvir predpisov, ki urejajo ponovno uporabo podatkov, so pojasnili na ministrstvu.

Poleg uredbe o podatkih je bila 22. decembra v uradnem listu EU objavljena tudi sprememba evropskega akta o podatkih. Kot so navedli na ministrstvu, akt o podatkih dopolnjuje akt o upravljanju podatkov iz novembra 2020, in sicer pojasnjuje, kdo lahko ustvari vrednost na podlagi podatkov in pod kakšnimi pogoji.

Te pobude bodo skupaj vzpostavile enoten trg, ki bo omogočal prost pretok podatkov znotraj EU in med sektorji. “To bo koristilo potrošnikom, podjetjem, raziskovalcem, javnim upravam in družbi kot celoti. Spodbudilo bo sodelovanje in inovacije, podatkovne rešitve pa bodo okrepile evropsko industrijo in opolnomočile evropske državljane,” so še zapisali na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!