Zelenski v Parizu: Evropa ni več kontinent miru

Svet 07. Jun 202406:50 > 15:45 9 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Francoske poslance je nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je izpostavil, da živimo v času, ko Evropa žal ni več celina miru. Ob tem je izrazil upanje, da bo mirovna konferenca za Ukrajino, ki jo bo ta mesec gostila Švica, pospešila pot do "pravičnega konca vojne". Pred tem je francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bodo ukrajinski vojski poslali lovska letala mirage 2000-5 in v pol leta izurili njihove pilote. Dodatno oborožitev obljubljajo tudi ZDA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v nagovoru poslancem francoskega parlamenta dejal, da Evropa ni več kontinent miru, in opozoril na možnost širjenja ruske agresije tudi izven Ukrajine. “Ponovno se uničujejo evropska mesta in požigajo vasi,” je Zelenski danes dejal v nagovoru francoskim poslancem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je menil, da bi se lahko ruska agresija v Ukrajini razširila tudi na Baltik, Poljsko ali Balkan. “Ruski režim ne vidi meja in tudi Evropa ni več dovolj,” je še dejal Zelenski, pri čemer je opozoril na ruske vojaške akcije v Siriji in vse večji vpliv Moskve v afriški regiji Sahel. Dejal je, da se svet boji odločnega odziva na dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zelenski je ob tem izrazil upanje na uspeh bližajoče se konference za mir v Ukrajini, ki jo bo 15. in 16. junija gostila Švica, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ta mirovni vrh bi lahko postal format, ki bi nas približal pravičnemu koncu te vojne,” je dejal. Po mnenju ukrajinskega predsednika je nemogoče, da bi mir dosegli s pristankom na ozemeljske zahteve Rusije, ki trenutno zaseda polotok Krim in obsežen del ozemlja v več regijah na vzhodu Ukrajine.

“Ukrajina je ključ do varnosti Evrope. Brez nadzora nad Ukrajino bo namreč Rusija morala postati normalna nacionalna država in ne kolonialni imperij, ki nenehno išče nova ozemlja v Evropi, Aziji in Afriki,” je dejal Zelenski. “Hvaležen sem vam za vse, kar že počnete, in tega je veliko. Toda za pravičen mir je treba storiti še več,” je še povedal Zelenski. Po nagovoru v parlamentu ima danes na programu sestanek z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki se v luči obletnice prav tako mudi v Franciji, popoldan se bo sestal še s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Nove pošiljke orožja za Ukrajino: Macron obljublja lovce, Biden strelivo

Že pred nagovorom je francoski predsednik Macron napovedal, da bodo Ukrajini v okviru novega vojaškega sodelovanja poslali lovska letala mirage 2000-5 in izurili ukrajinske pilote. Koliko letal naj bi Pariz zagotovil Kijevu v boju proti ruski agresiji, zaenkrat ni znano. Zaenkrat je še v teku oblikovanje koalicije držav, ki bi Ukrajini skupno zagotovila nova bojna letala za varovanje njenega ozemlja in zračnega prostora, je dejal.

Po Macronovih besedah bi lahko pilote za upravljanje francoskih letal začeli uriti to poletje. Proces sicer traja pet do šest mesecev, kar pomeni, da bi ga do konca leta končali, je dejal in dodal, da bodo pilote urili v Franciji. Napovedal je, da bo Francija opremila in izurila celotno brigado 4.500 ukrajinskih vojakov, ki bodo ob vrnitvi v domovino pripravljeni na obrambo.

Francoski lovec Mirage 2000-5
Francoski lovec mirage 2000-5 (Foto: PROFIMEDIA)

Na napoved so se kritično odzvali v Rusiji. “Macron izkazuje popolno podporo režimu v Kijevu in je pripravljen na neposredno sodelovanje Francije v vojaškem spopadu,” je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah so te izjave zelo provokativne, saj podžigajo napetosti na celini in ne prispevajo k ničemur pozitivnem.

Dodatno pošiljko orožja v vrednosti 225 milijonov dolarjev napovedujejo tudi ZDA. Paket bo vključeval strelivo za mobilne raketne sisteme (HIMARS) in podobno orožje, s katerim lahko ukrajinske sile pri obrambi Harkova ob meji z Rusijo uničijo tudi cilje na drugi strani ukrajinsko-ruske meje. ZDA bodo prav tako poslale rakete za sisteme protizračne obrambe HAWK, rakete stinger, s katerimi lahko vojaki sestrelijo letala in helikopterje, rakete javelin za uničevanje tankov, topove, granate, oklepna vozila in med drugim vojaške čolne.

Ukrajinski napad na Lugansk zahteval več življenj

V ukrajinskem raketnem napadu na mesto Lugansk v istoimenski regiji na vzhodu Ukrajine, ki je skoraj v celoti pod ruskim nadzorom, so bili danes ubiti štirje ljudje, najmanj 40 pa je ranjenih, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti. V napadu naj bi ukrajinska vojska uporabila ameriške rakete atacms, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ministrstva za izredne razmere v regiji Lugansk se je med napadom na istoimensko mesto zrušil del stanovanjskega bloka.

“Pod ruševinami so ljudje. Reševalci se trudijo, da bi jih rešili,” je na omrežju Telegram sporočil proruski guverner regije Leonid Pasečnik. Dodal je, da so ukrajinske sile na mesto izstrelile najmanj šest ameriških raket atacms, a jih je zračna obramba večino sestrelila.

Lugansk
Foto: PROFIMEDIA

Pred tem so ruske sile ponoči nad Ukrajino izstrelile 53 bojnih brezpilotnih letalnikov in pet manevrirnih raket. Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba sestrelila 48 dronov in vse rakete. V industrijskem obratu v bližini Kijeva je zaradi napada izbruhnil požar.

Tarča napada so bile poleg Kijeva tudi regije Odesa, Dnipropetrovsk in Herson. Nad Dnipropetrovskim je ukrajinska zračna obramba sestrelila tri drone tipa šahed, dve ženski pa sta bili poškodovani, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje