Varnostni svet ZN najverjetneje ne bo glasoval o pridružitvi Palestine

Svet 12. Apr 202412:08 > 20:32 0 komentarjev
Vanessa Frazier, Rijad Mansour
Vanessa Frazier in Riyad Mansour (Foto: PROFIMEDIA)

Pristojnemu odboru Varnostnega sveta Združenih narodov se ni uspelo dogovoriti o odgovoru na ponovno prošnjo za članstvo Palestine v ZN. Alžirija naj bi zato prihodnji teden svetu predložila resolucijo glede polnopravnega članstva Palestine.

Pristojni odbor Varnostnega sveta ZN se ni mogel dogovoriti o odgovoru na ponovno prošnjo za polnopravno članstvo Palestine v ZN. Dve tretjini od 15 članic sta prošnjo podprli, pet pa jih je temu nasprotovalo, je v četrtek po zaprtem sestanku odbora v New Yorku povedala veleposlanica Malte pri ZN Vanessa Frazier, ki trenutno predseduje odboru.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je malo verjetno, da bo odbor Varnostnemu svetu priporočil glasovanje o predlogu. Katerakoli država članica VS ZN lahko kadarkoli predloži resolucijo glede polnopravnega članstva Palestine.

Po navedbah diplomatskih krogov namerava Alžirija to storiti v prihodnjem tednu, francoska tiskovna agencija AFP kot mogoč dan omenja četrtek, 18. april. Vendar pa takšna resolucija po vsej verjetnosti ne bi dobila zadostne podpore zaradi ZDA, tesne zaveznice Izraela, ki ima v Varnostnem svetu pravico veta.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je v četrtek napovedal, da bo Slovenija podprla polnopravno članstvo Palestine v ZN skupaj z Malto in Francijo.

Riyad Mansour
Rijad Mansur (Foto: PROFIMEDIA)

Palestina za zdaj s statusom opazovalke

Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansur je za predložitev prošnje za polnopravno članstvo Palestine Varnostnemu svetu zaprosil v začetku aprila v pismu generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu.

Generalna skupščina ZN lahko z dvotretjinsko večino sprejme nove članice le na priporočilo Varnostnega sveta, kjer mora pobudo podpreti najmanj devet od skupno 15 držav, nasprotovati pa ji ne sme nobena od petih članic s pravico do veta – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Pri sprejemanju novih članic ZN v Varnostnem svetu ni bilo veta vse od leta 1976, ko so ZDA glasovale proti sprejemu Vietnama.

Leta 2011 v odboru za sprejem novih članic Palestina ni dobila zadostne podpore, je pokazalo poznejše poročilo Varnostnega sveta Generalni skupščini. ZDA so bile proti in glasovanja v Varnostnem svetu potem niti ni bilo. Leto zatem so ZN Palestincem ob nasprotovanju ZDA odobrili status opazovalca.

Palestino glede na navedbe palestinskih oblasti že priznava 137 od 193 članic ZN, med njimi številne države na Bližnjem vzhodu in v Afriki, ne pa ZDA, Kanada in večina zahodne Evrope. Slovenija je med državami, ki napovedujejo priznanje Palestine. Tudi Norveška je pripravljena priznati palestinsko državo skupaj z drugimi državami, je dejal norveški premier Jonas Gahr Store. Prav tako bi jo priznali Irska in Španija.

ZN želijo neposreden stik z izraelsko vojsko glede dostavljanja pomoči v Gazo

Združeni narodi potrebujejo neposreden stik z izraelsko vojsko, ki se bori v Gazi, da bi lahko učinkoviteje in varneje dostavljali humanitarno pomoč, je danes vztrajal koordinator ZN za humanitarno pomoč za palestinska območja v odhodu Jamie McGoldrick. Izraelska vojska je medtem sporočila, da je sever Gaze dosegla prva pomoč čez nov mejni prehod.

Namesto, da se gre preko posrednih uradov, bi ZN in drugi humanitarne organizacije morale “govoriti neposredno z ljudmi, ki streljajo”, je dejal Jamie McGoldrick v javljanju v Ženevo iz Jeruzalema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

gaza
Humanitarna pomoč v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

“Če imamo resen varnostni incident, nimamo vroče linije,” je opozoril. Kot je pojasnil, izraelska vojska še nikoli ni sodelovala s humanitarnimi akterji v takšnem okolju in ne razumejo, kako delujejo, obenem pa humanitarne organizacije ne razumejo njihovih pričakovanj. “Obstaja določeno nezaupanje in nerazumevanje, ki ga moramo odpraviti,” je dodal.

EU s sankcijami proti Hamasu in Islamskemu džihadu zaradi spolnega nasilja med napadom na Izrael

EU je zaradi spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola med napadom na Izrael pred približno pol leta sankcije uvedla proti brigadam Ezedin al Kasam, oboroženemu krilu Hamasa, in posebnim enotam tega gibanja Nakba. Na seznam sankcioniranih pravnih oseb in posameznikov pa je dodala tudi oboroženo krilo Islamskega džihada – brigade Al Kuds.

Za te tri pravne osebe velja zamrznitev morebitnega premoženja v EU. Poleg tega pa jim je prepovedano zagotavljati finančna ali gospodarska sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!