Varoval je Tita, a je kljub temu končal na Golem otoku

Svet 02. Jun 202410:28 14 komentarjev
Jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito
Foto: BOBO

Eden bolj znanih srbskih novinarjev Milomir Marić je razkril zgodbo človeka, ki je bil Titov telesni stražar. Z njim se je srečal v živo in tam slišal tudi resnico, zakaj je predsednikov prijatelj končal med političnimi zaporniki.

“Ime mu je bilo Boško Čolić, Tita je čuval celotno vojno,” zgodbo začne Milomir Marić, novinar iz Srbije, ki je v živo spoznal telesnega stražarja predsednika nekdanje skupne države. Podrobnosti pojasnjuje na enem od podkastov, ki ga povzema Espreso.

“Nosil ga je na hrbtu. Preko Neretve in Sutjeske, vse do Belega dvora. Njegova žena je bila vodja osebja, bila je šefica Jovanki, bodoči Broz. Kasneje so ga obtožili, da je leta 1948 nameraval ubiti Tita po naročilu ruske službe. Ko je Tito spal, je buden sedel pred vrati in ga opazoval skozi kukalo. To, da naj bi on želel ubiti Tita, so bile neumnosti,” je prepričan Marić.

A kot pravi, moramo za uvid resnice na zgodbo pogledati širše. Rusi so želeli leta 1945 posneti film o partizanskem boju, vendar Tito filmske ekipe ni želel voditi po gorah in po poteh ofenzive. K njim je poslal Boška, ​​ki pa naj bi jim povedal več, kot bi smel.

Tito ga je pozneje poklical po telefonu

Boško Čolić je končal na Golem otoku, kjer so jugoslovanske oblasti zapirale politične zapornike.

“Z Golega otoka je odšel leta 1962 in nato začel prodajati srečke na sejmih. Ne samo, da si je s tem delom zagotovil preživetje – kupil si je tudi hišo na morju. Prejšnjo epizodo pa je izbrisal iz svojega življenja. Po padcu Rankovića (slednji je bil šef jugoslovanske tajne policije in ponekod tudi Titov namestnik, op. a.) je Tito dobil Čolićevo številko, ga poklical in rekel: “Kje si, prijatelj? Skregali so naju, dva največja prijatelja. Tolikokrat si mi rešil življenje, takoj pridi k meni, da se spet začnemo družiti.” A Marko mu je odgovoril: “Tovariš Tito, nekako sem se znašel tudi brez vas, pa se bom tudi v prihodnje.”


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje