Več sto specialcev kosovske policije vstopilo v severni del Kosovske Mitrovice

Svet 08. Dec 202222:322 komentarja
Kosovo izgredi
Foto: KoSSev/Zajem zaslona

Več kot 200 oboroženih specialcev kosovske policije je z vozili zvečer vstopilo v severni del Kosovske Mitrovice. Kosovska policija je sporočila, da se je za ta korak odločila, da zagotovi varnost.

V severni del Kosovske Mitrovice je zvečer vstopilo približno 200 pripadnikov oboroženih specialcev kosovske policije, poroča portal Kosovo-online. Specialne enote so se razporedile po mestu in blokirale Kosovsko Mitrovico. Kot še navaja portal, so odvrgle tudi dve šok bombi.

Po mestu so zaprti kavarne in bari. Policisti so nameščeni v manjših skupinah, na ulicah pa je videti tudi manjše število občanov, poroča portal Kosovo Sever (KoSSev).  Razmere so za zdaj mirne.

Namen prihoda teh enot je “zaščita narodnostno mešanih delov mesta”, so za KoSSev sporočili iz kosovske policije. Dodajajo, da so dobili več pritožb Albancev s severa, da se ne počutijo varne.

Pojasnili so, da je njihov glavni cilj ohranjanje javnega reda, zagotavljanja varnosti in varovanje življenj ter lastnine vseh državljanov.

“Prioriteta kosovske policije je zagotavljanje varnosti za vse državljane, zato bo policija glede na stanje in trenutne trende v severnih občinah v prihodnjih dneh povečala prisotnost policije na severu, da bi dosegli cilje,” je kosovska policija zapisala v izjavi, ki jo povzema N1 Sarajevo.

Kosovski notranji minister: Povečati moramo število policistov, da zavarujemo vse državljane

Kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla je zvečer sporočil, da ima kosovska policija mandat in nalogo zagotavljati varnost, red in vladavino prava.

“V zadnjih dneh, po zaporednih oboroženih napadih na policiste in državljane na severu države, je treba povečati prisotnost policije, da bi zavarovali vse državljane,” je na Facebooku sporočil Svecla in ob tem državljane pozval, naj ostanejo mirni in sodelujejo s policijo.

Svetovalec ameriškega državnega sekretarja Derek Chollet je zvečer dejal, da bi morali zaradi napetosti v zadnjih dneh preložiti volitve za predsednike štirih občin na severu Kosova.

V torek več incidentov

Povod za prihod policistov so torkovi incidenti na večinsko srbskem severu Kosova. O incidentih so v torek poročali v štirih občinah na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan – kjer so kosovske oblasti za 18. december razpisale predčasne županske volitve, potem ko so v začetku novembra odstopili tamkajšnji srbski župani zaradi zahteve Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Lokalni mediji so iz omenjenih mest poročali o detonacijah neznanega izvora, oglašanju siren in zbiranju ljudi pred uradi volilnih komisij. Kosovska policija je kasneje sporočila, da so zamaskirani posamezniki in skupine poškodovali urade občinskih volilnih komisij na severu Kosova z “nevarnimi sredstvi, vključno z ročnimi bombami jugoslovanske izdelave”. Incidenti so se zgodili, ko je policija spremljala člane kosovske centralne volilne komisije pri odpiranju občinskih volilnih komisij, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Kosovski notranji minister Svecla je dejal, da so “organizirane skupine z nekaj zamaskiranimi posamezniki” napadle člane volilne komisije in policiste z “granatami in streljanjem v zrak”. Kot nesprejemljiva je obsodil vsa dejanja, katerih cilj je oviranje volitev.

Premier Kosova Albin Kurti je napovedal okrepljeno policijsko navzočnost na severu Kosova, za nasilje pa obtožil “zločinske bande”, ki jih plačuje Srbija. Vodja Eulexa Lars Gunar-Vigemark je izrazil zaskrbljenost zaradi incidentov. Poudaril je, da morajo biti protesti mirni, udeleženci pa zadržani.

Ameriškega veleposlanika v Prištini Jeff Hovenier pa skrbi, da na severu Kosova niso vzpostavljeni pogoji za izvedbo volitev. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar