Več politikov Republike Srbske ostalo brez bančnih računov, razlog pa ukrepi ZDA

Svet 03. Apr 202414:33 1 komentar
Predstavniki Republike Srbske
Foto: PROFIMEDIA

Banke v Bosni in Hercegovini so na priporočilo ameriške administracije začele zapirati račune fizičnim in pravnim osebam, ki so jih ZDA uvrstile na seznam sankcioniranih oseb. Nekateri politični predstavniki Republike Srbske so tako že ostali brez bančnih računov.

Ameriške sankcije veljajo za celoten politični vrh Republike Srbske, vključno s predsednikom entitete Miloradom Dodikom, poročajo tamkajšnji mediji.

Sankcije zajemajo prepoved potovanj v ZDA, prepoved poslovanja z osebami pod sankcijami in zaplembo premoženja v ZDA, a je ameriška administracija nedavno opozorila, da bi lahko posledice zaradi poslovanja s sankcioniranimi osebami trpele tudi banke v BiH.

“Če sankcionirana oseba nima premoženja ali računa v ZDA, bi bilo za mednarodne in lokalne banke tvegano, če bi takšnim strankam dopustili, da imajo pri njih račune,” je v začetku marca med svojim obiskom v Sarajevu po poročanju sarajevskega portala Klix.ba dejala pomočnica ameriškega finančnega sekretarja Anna Morris.

“Sankcije, povezane z BiH, se ne nanašajo samo na sankcionirane osebe ali subjekte, ampak pomenijo tveganje za vsakega, ki podpira takšne osebe ali subjekte,” je opozorila.

Bivši guverner centralne banke BiH Kemal Kozarić je za televizijo Al Jazeera Balkans dejal, da so banke v BiH priporočilo ameriške administracije vzele resno, ker ne želijo tvegati izgube ugleda ali licence za poslovanje s tujino.

Pojasnil je še, da ima vsaka fizična ali pravna oseba pravico do bančnega računa, a da bodo sankcionirane osebe imele možnost koristiti sredstva samo za določene namene, na primer za nakup hrane in plačilo stanovanjskih stroškov, ne bodo pa mogle imeti plačilnih kartic in kreditov ali izvajati plačil v tujino.

Premier Republike Srbske Radovan Visković je za medije v BiH dejal, da je vlada našla rešitev za ta problem, a ga ni hotel razkriti. Kot je dejal, tega noče storiti zato, da jim tisti, ki so uvedli sankcije, ne bi pokvarili načrta.

Na seznamu sankcioniranih oseb ZDA so zaradi spodkopavanja daytonskega mirovnega sporazuma poleg Dodika med drugim predsednik skupščine Republike Srbske Nenad Stevandić, premier Republike Srbske ter več ministrov in drugih političnih predstavnikov te entitete. Proti nekaterim podjetjem in osebam so ZDA uvedle sankcije tudi zaradi korupcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje