Del članic Nata Ukrajine ne bi več omejeval pri uporabi zahodnega orožja

Svet 28. Avg 202414:26 > 20:16 2 komentarja
Foto: Diego Herrera Carcedo / Anadolu/PROFIMEDIA

Predstavniki članic Nata so se na današnjem zasedanju zavzeli za nadaljnje povečanje vojaške pomoči Ukrajini. Ob tem so obsodili neselektivne ruske napade, več članic pa je pozvalo k odpravi omejitev za Kijev pri uporabi zahodnega orožja. V vzhodni ukrajinski regiji Doneck je medtem v ruskem obstreljevanju umrlo najmanj šest ljudi, v obmejni ruski regiji Rostov pa je po napadu drona na skladišču goriva izbruhnil požar.

Članice Nata so se na današnjem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina zavezale nadaljnjemu povečanju vojaške pomoči Ukrajini, je po srečanju dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. “Ukrajini moramo še naprej zagotavljati opremo in strelivo, ki ju potrebuje za obrambo pred rusko invazijo. To je ključnega pomena za sposobnost Ukrajine, da se še naprej bori,” je poudaril prvi mož Nata ter izpostavil, da Ukrajina vsakodnevno prestreza ruske rakete in tako rešuje nešteto življenj.

Po njegovih besedah so zaveznice na zasedanju ponovno potrdile zavezanost povečanju vojaške pomoči Ukrajini, pri čemer podrobnosti o tem ni podal. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je medtem članice seznanil z razmerami na bojiščih.

Nekatere zaveznice so ob tem pozvale k odpravi omejitev pri ukrajinski uporabi zahodnega orožja, zlasti raket dolgega dosega, ki jih Kijev hoče uporabiti za napade na cilje globoko v notranjosti Rusije. K odpravi omejitev sicer že dolgo poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V ponedeljek je denimo dejal, da bi lahko naredili več za zaščito življenj civilistov, če bi letalstva zahodnih zaveznic pomagala ukrajinskim silam pri obrambi pred ruskimi napadi iz zraka. Pozval je tudi k odpravi omejitev pri uporabi orožja dolgega dosega.

Rusija je danes sporočila, da je vstop v državo prepovedala še 92 ameriškim državljanom. Med njimi so glede na seznam tudi novinarji ameriških časnikov Wall Street Journal, New York Times in Washington Post. V Moskvi trdijo, da gre za odziv na ameriške sankcije proti Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več smrtnih žrtev obstreljevanja v Donecku, zagorelo rusko skladišče goriva

Medtem je v ruskem obstreljevanju v Donecku na vzhodu Ukrajine, kjer ruska vojska že dalj časa stopnjuje pritisk na ukrajinsko obrambo, je bilo danes ubitih najmanj šest ljudi, je sporočil guverner regije Vadim Filaškin. “Zjutraj so Rusi ubili štiri ljudi in uničili hišo v Izmajlivki,” je na omrežju Telegram sporočil Filaškin. Dodal je, da sta bila še dva človeka ubita v napadu na dobrih sto kilometrov oddaljeno mesto Časiv Jar.

Ruska vojska v Donecku že dalj časa stopnjuje pritisk na ukrajinsko obrambo. Kot je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, so njihove sile nazadnje zavzele neimenovano naselje okoli 20 kilometrov od Pokrovska, ključnega logističnega središča za oskrbo ukrajinskih enot na vzhodni fronti. Spričo ruskega napredovanja Kijev izvaja evakuacije civilistov iz Pokrovska in okoliških vasi. Po besedah Filaškina so jih v torek z ogroženih območij evakuirali več kot 2.700, med njimi skoraj 400 otrok, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požar v skladišu goriva v ruski regiji Rostov
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinske sile v odziv na ruski pritisk na vzhodu države krepijo napade na cilje v Rusiji. Po besedah guvernerja ruske regije Rostov, ki meji na Doneck, Vasilija Golubeva je po napadu ukrajinskega brezpilotnika danes zagorelo skladišče goriva v okrožju Kamensk.

V regiji sicer že deset dni gori požar v skladišču goriva v kraju Proletarsk, ki ga je prav tako zanetil napad z brezpilotnikom. Požari, ki pa so jih že pogasili, so po ukrajinskih napadih goreli tudi v enem od skladišč v regiji Kirov. Ta je sicer od ukrajinske meje oddaljena več kot 1.000 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje