Velik uspeh britanskih zdravnikov: gluhemu otroku povrnili sluh

Svet 10. Maj 202405:24 1 komentar
Opal Sandy
18-mesečna Opal Sandy je uspešno prestala gensko zdravljenje, zaradi katerega ponovni sliši (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Velike Britanije prihaja spodbudna novica o velikem uspehu britanskih zdravnikov, ki so s posebno gensko terapijo 18-mesečni gluhi malčici povrnili sluh. Poseg je trajal zgolj 16 minut, med katerim je mala pacientka prejela kopijo delujočega gena kar preko infuzije.

Britanski mediji poročajo o velikem uspehu zdravnikov, ki so 18-mesečni gluhi malčici v prvem poskusu genskega zdravljenja povrnili sluh.

Opal Sandy se je rodila gluha zaradi slušne nevropatije, bolezni, ki povzroča motnje v živčnih impulzih, ki potujejo iz notranjega ušesa v možgane. Povzroča jo okvarjeni gen OTOF, ki pri zdravih ljudeh proizvaja beljakovino otoferlin. Ta celicam v ušesu omogoča komunikacijo s slušnimi živci.

Zdravniški poseg je trajal le 16 minut, Opal je preko infuzije prejela delujočo kopijo gena. Za prenos gena so britanski zdravniki uporabili za človeka neškodljiv virus, deklica pa po posegu skoraj popolnoma sliši.

Njeni starši so bili nad rezultatom revolucionarnega zdravljena navdušeni. “Nisem mogla verjeti. Bilo je noro,” je za britanski Guardian povedala njena mama.

Opal je del skupine gluhih otrok, ki so vključeni v omenjeno terapijo, njihovo stanje po zdravljenju z omenjeno terapijo pa bodo zdravniki spremljali naslednjih pet let.

Opal Sandy
Opal se je zaradi okvarjenega gena rodila gluha. Po posegu se ji je sluh skoraj popolnoma povrnil (Foto: PROFIMEDIA)

Ušesni kirurg in glavni raziskovalec terapije Manohar Bance je dejal, da so prvi rezultati zdravljenja boljši, kot je sam pričakoval, zato meni, da bi z načinom genskega zdravljenja marsikomu lahko povrnili sluh.

“Rezultati, ki smo jih dobili s to metodo, so zelo impresivni. Z njo smo zelo blizu popolni obnovi normalnega sluha. Gre za plod več desetletij trdega dela in raziskav, zdaj pa smo končno dobili dokaz, da terapija deluje. Občutki so bili pravzaprav spektakularni in tudi strah vzbujajoči,” je dejal Bance.

Britanski mediji ob tem poročajo, da je genska terapija tudi pri drugem otroku, ki jo je pred kratkim prejel, dala pozitivne rezultate. V preizkušanje omenjene terapije je sicer vključenih 18 otrok po celem svetu. Opal je prva bolnica na svetu, ki je terapijo prejela in je tudi najmlajše izmed skupine otrok.

Malčica se že navaja na življenje s sluhom, njeni starši pa pravijo, da je njen najljubši hobi postal razbijanje z jedilnim priborom po mizi in povzročanje hrupa.

“Številne družine bodo vesele zaradi tega napredka v zdravljenju. Veselimo se novic, kakšni bodo dolgoročni rezultati otrok, ki so bili vključeni v ta program zdravljenja,” je dejal Martin McLean iz britanskega nacionalnega društva gluhih otrok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje