Velika ameriška podjetja sprejela varovalke na področju umetne inteligence

Digitalno 22. Jul 202312:07 1 komentar
umetna inteligenca, chatGPT, laptop, namizni računalnik
PROFIMEDIA

Sedem velikih ameriških tehnoloških podjetij, ki razvijajo programsko opremo z umetno inteligenco, je na srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši obljubilo, da bodo s tehnologijo ravnala odgovorno. Med drugim bodo ustrezno označila vsebine, ki so nastale ali bile spremenjene s pomočjo umetne inteligence.

Petkovega srečanja v Beli hiši so se udeležili predstavniki podjetij Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft in OpenAI. Gre za vodilna podjetja na področju umetne inteligence v ZDA. Med drugim so se zavezala, da bodo dovolila zunanji nadzor svojih izdelkov, da bodo delila podatke o upravljanju s tveganji z vladami, civilno družbo in akademiki, ter da bodo našla način, da vsebine, ki jih bo ustvarjala njihova umetna inteligenca, posebej označijo kot take, da bodo takoj razpoznavne.

Pred srečanjem z voditelji podjetij je Joe Biden podal kratke pripombe in opozoril na obljube in nevarnosti, ki jih umetna inteligenca predstavlja za družbo. “To je osupljivo, umetna inteligenca pomeni tudi veliko tveganje za našo družbo in naše gospodarstvo ter našo nacionalno varnost, vendar ponuja tudi neverjetne priložnosti,” je dejal.

Spomnil je, da sta se s podpredsednico Kamalo Harris že pred dvema mesecema srečala z voditelji podjetij, in dejal, da je večina znova tukaj, da bi poudarili odgovornost in zagotovili, da so izdelki, ki jih proizvajajo, varni in razpoznavni.

Biden
Foto: Profimedia

Podjetja so zaveze glede različnih varnostnih ukrepov na področju umetne inteligence sprejela prostovoljno, Bela hiša pa jih je opisala kot pomembne novosti in zviševanje standardov za varnost, zaščito in zaupanje v umetno inteligenco.

Kljub temu je Biden opozoril, da je treba sprejeti več ukrepov za zagotovitev varnosti nastajajoče tehnologije ter kongres poleg izvršilnih ukrepov, ki jih lahko sprejme v ta namen, pozval tudi k sprejetju zakonodaje.

Te zaveze so po njegovih besedah obetaven korak, a morajo skupaj opraviti še veliko dela. “Za uresničitev obetov umetne inteligence in obvladovanje tveganj bo potrebnih nekaj novih zakonov, predpisov in nadzor. V prihodnjih tednih bom še naprej sprejemal izvršne ukrepe, ki bodo Ameriki pomagali na poti k odgovornim inovacijam. Pri pripravi ustrezne zakonodaje in predpisov pa bomo sodelovali z obema strankama,” je dejal Biden.

Chat GPT in OpenAI
PROFIMEDIA

Kot je dodal, so družbeni mediji so pokazali, kakšno škodo lahko povzroči močna tehnologija brez ustreznih zaščitnih ukrepov. Strokovnjaki so na primer opozorili na širjenje dezinformacij z uporabo umetno ustvarjenih slik ali videoposnetkov. Predsednik je v petek omenil to skrb, čeprav lahkotno.

Eden od novinarjev je zbrane voditelje v šali vprašal, ali so resnični ali umetno ustvarjeni. Biden je pokukal v sobo in se nasmehnil ter dejal: “Jaz sem umetna inteligenca.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje