Velika Britanija in EU še zaostrujeta sankcije proti Rusiji

Svet 28. Feb 202221:46 > 01. Mar 2022 14:18 1 komentar
Putin
N1

Velika Britanija je napovedala zaostritev sankcij zoper Rusijo, medtem ko je EU na seznam sankcij dodala še več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Velika Britanija je zaradi invazije na Ukrajino danes napovedala zaostritev sankcij proti Rusiji. V nekaj dneh je napovedala “popolno zamrznitev premoženja” vseh ruskih bank, vsem britanskim morskim pristaniščem pa so že ukazali, naj zavrnejo ruska plovila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je v parlamentu danes povedala, da želi London doseči, “da Rusija ne more dostopati do svojih sredstev, da ni trgovinskega toka, da se njene ladje ne morejo zasidrati, njena letala pa ne pristati”. Več kot 50 odstotkov ruske trgovine je izražene v dolarjih ali britanskih funtih, nova pooblastila pa bodo “škodile sposobnosti Rusije za trgovanje s svetom”, je dejala.

Britanski minister za promet Grant Shapps je medtem ukazal vsem morskim pristaniščem v državi, naj zavrnejo ruska plovila, potem ko je že prepovedal pristanek ruskih letal, vključno z zasebnimi letali ruskih oligarhov. London se je minuli teden pridružil ZDA in drugim zahodnim zaveznicam pri preprečevanju sposobnosti ruske centralne banke, da za podporo padajočemu rublju uporabi svoje rezerve. Določene ruske banke pa je izključil iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift. Ministrica je danes dejala, da je bil to samo prvi korak pred popolno prepovedjo.

Med govorom ministrice v parlamentu je finančno ministrstvo objavilo zamrznitev sredstev ruske državne razvojne banke VEB ter bank Otkritie in Sovcombank. Ostale zamrznitve bodo stopile v veljavo v nekaj dneh, je napovedala Trussova. Po njenih besedah bo zamrznitev premoženja ruskih bank preprečila Kremlju zbiranje dolžniškega dolga v Veliki Britaniji, več kot trem milijonom podjetij pa preprečila dostop do kapitalskih trgov Združenega kraljestva. Obljubila je tudi prepoved visokotehnološke opreme, kot so mikroelektronika, pomorska in navigacijska oprema.

“To bo oslabilo zmogljivosti vojaške industrijske Rusije in še leta oviralo rusko gospodarstvo,” je dejala. Britanski regulator za radiodifuzijo Ofcom pa je danes sporočil, da je od invazije na Ukrajino odprl 15 novih preiskav o pristranskosti ruskega medija v državni lasti Russia Today (RT), poroča AFP.

EU pa je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pa tudi oligarh in glavni delničar organizatorja potovanj Tui, Aleksej Mordašov, milijarder in prvi mož Alfa Banke Mihail Fridman, poslovnež Ališer Usmanov ter violinist in Putinov zaupnik Sergej Roldugin. Njegovo ime se je že večkrat pojavilo v t. i. panamskih dokumentih v povezavi z več offshore podjetji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU je tako na seznam danes dodala skupno 26 oseb in en pravni subjekt, za katere veljajo omejevalni ukrepi v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, so še navedli v sporočilu Sveta. Zanje velja zamrznitev vseh sredstev, ki jih imajo v EU, in omejitev potovanj znotraj unije.

Današnja odločitev dopolnjuje sveženj ukrepov, ki jih je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell napovedal v nedeljo po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU. Ta sveženj sankcij vključuje tudi zagotavljanje opreme ukrajinskim oboroženim silam v okviru evropskega mirovnega instrumenta, zaprtje zračnega prostora EU za vsa ruska letala in prepoved transakcij z rusko centralno banko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje