Velika Britanija: Kremelj želi v Ukrajini nastaviti proruskega voditelja

Svet 23. Jan 202208:33 > 14:32 3 komentarji
Moskva
Maxim Shemetov/REUTERS

Velika Britanija je v soboto obtožila Kremelj, da poskuša v Ukrajini nastaviti Rusiji naklonjenega voditelja. Ruski obveščevalci naj bi bili v stiku z več nekdanjimi ukrajinskimi politiki, med drugim tudi z nekaterimi iz kroga nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča.

Z britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da imajo informacijo o tem, da ruska vlada razmišlja o Jevgeniju Murajevu kot potencialnem kandidatu za vodenje proruske vlade v Ukrajini. Dodali so, da so bili nekateri, ki so bili v stiku z ruskimi obveščevalci, “nedavno vključeni v načrte za napad na Ukrajino”.

“Ne bomo tolerirali načrta Kremlja, da nastavi proruskega vodjo v Ukrajini,” je britanska zunanja ministrica Liz Truss zapisala na Twitterju. “V Kremlju se zavedajo, da bi bil vojaški napad velika strateška napaka in da bi Združeno kraljestvo in naši partnerji Rusiji naložili visoko ceno.”

Po navedbah vira z zunanjega ministrstva objavljanje tovrstnih obveščevalnih podatkov sicer ni običajno, a naj bi ga vodil “tehtni premislek” o morebitnih posledicah invazije na Ukrajino.

Rusko zunanje ministrstvo je navedbe označilo za dezinformacijo, Veliko Britanijo in Nato pa je obtožilo zaostrovanja napetosti glede Ukrajine. Veliko Britanijo so pozvali, naj preneha s provokacijami. Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo, da so dezinformacije, ki jih širi britanska vlada, še en znak, da so “članice Nata pod vodstvom anglo-saksonskih narodov tiste, ki stopnjujejo napetosti okoli Ukrajine”.

Kdo je Murajev?

Murajev, ki naj bi ga Kremelj želel postaviti na čelo Ukrajine, je 45-letni proruski politik, ki nasprotuje povezovanju Ukrajine z zahodom. Je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani in jo obtožujejo, da predvaja prorusko propagando. Glede na raziskavo javnega mnenja, ki jo je decembra 2021 pripravil ukrajinski center za ekonomske in politične študije, bi lahko Murajev na predsedniških volitvah leta 2024 dobil 6,3 odstotka podpore.

Navedbe britanskega zunanjega ministrstva je Murajev za časopis Observer zavrnil kot nelogične. “V Rusijo nimam vstopa. Ne le to, celo denar očetovega podjetja v Rusiji je bil zasežen.”

V današnjem odzivu pa je dejal, da Ukrajina potrebuje novo vodstvo. “Ukrajinski narod potrebuje pravno državo, mir, zdravo in pragmatično gospodarsko ter socialno politiko in nove politične voditelje,” je zapisal na Facebooku.

Na volitvah leta 2019 mu sicer ni uspelo zbrati potrebnih pet odstotkov glasov, zaradi česar je izgubil poslanski stolček.

London je poleg Murajeva navedel še štiri ukrajinske politike, to so nekdanja predsednika ukrajinske vlade Mikola Azarov in Sergij Arbuzov, bivši vodja urada predsednika države Andrij Klujev ter nekdanji namestnik sekretarja ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Vladimir Sivkovič.

Kijev: Še naprej se bomo zoperstavljali proruskim posameznikom

Ukrajina je danes sporočila, da se bo še naprej zoperstavljala proruskim posameznikom in poslovnim subjektom, ki želijo destabilizirati državo.

“Naša država bo nadaljevala s politiko razgradnje vseh oligarhičnih ali političnih struktur, ki bi si lahko prizadevale za destabilizacijo Ukrajine ali pomoč okupatorjem,” je dejal svetovalec vodje kabineta predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihail Podoljak, pri čemer je kot okupatorja mislil Rusijo, ki si je leta 2014 priključila krimski polotok.

“Vlade v zavezniških državah so pred kratkim začele imenovati stvari s pravim imenom in razkrivati nekatere ‘prijatelje Rusije’,” je še sporočil v odzivu za AFP.

Ruska tiskovna agencija RIA je poročala, da naj bi ministrica Truss februarja obiskala Moskvo in se tam sestala z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Sestala naj bi se tudi obrambna ministra obeh držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje