Velika Britanija voli: po 14 letih bi lahko volitve prinesle menjavo oblasti

Svet 04. Jul 202406:54 > 14:55 0 komentarjev
volitve velika britanija
Foto: PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji so se odprla volišča, na katerih bodo volivci danes izbirali 650 članov parlamenta. Glede na napovedi naj bi po 14 letih konservativne vlade oblast prevzeli laburisti pod vodstvom Keira Starmerja. Medtem ko se laburistom obeta rekordna zmaga, pa se torijcem trenutnega premierja Rishija Sunaka napoveduje najslabši izid doslej.

Britanci se danes odpravljajo na volišča. Parlamentarne volitve veljajo za referendum o 14-letni vladavini konservativcev, poroča CNN. Gre za predčasne volitve, ki jih je premier Rishi Sunak razpisal več mesecev pred rednimi. S to potezo je presenetil večino svoje stranke.

Laburistična stranka je na zadnjih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 2019, doživela najhujši poraz po letu 1935. A se je pod vodstvom Keira Starmerja ponovno uveljavila. Laburistom ankete napovedujejo okrog 40 odstotkov glasov, konservativcem pa približno 20. Kako se bo to odrazilo v številu poslancev, je težko napovedati, saj v Veliki Britaniji v 650 volilnih okrožjih sedež zasede zmagovalec, medtem ko ostali glasovi propadejo.

Se pa pojavljajo ocene, da bi lahko laburisti, ki so v iztekajočem mandatu zasedali 205 sedežev, osvojili rekordno število poslancev, morebiti celo več kot 400. Po drugi strani bi lahko število konservativnih članov spodnjega doma parlamenta po veliki zmagi leta 2019, ko jim je pripadlo 365 sedežev, padlo celo pod 100.

britanski premier Rishi Sunak
Foto: Claudia Greco/Pool/REUTERS

Precejšnjo podporo, okrog 16 odstotkov, ankete napovedujejo tudi desni populistični stranki Reform UK, vodenje katere je junija prevzel nekdaj vodilni zagovornik brexita Nigel Farage, a zaradi volilnega sistema ne velja za zelo verjetno, da bi stranka resno ogrozila položaj konservativcev v parlamentu.

Če so ankete pravilno napovedale izid, bo imel Sunak sprva v petek dopoldne poslovilni govor, nakar bo obiskal britanskega kralja Karla III., ki mu bo predal odstopno izjavo. Starmer pa bo monarha obiskal kmalu zatem in v skladu s tradicijo sprejel vabilo kralja, da oblikuje naslednjo vlado in postane premier. Sledil bo prvi govor novega premierja pred njegovo rezidenco na Downing Streetu, nato pa bo oblikoval svoj kabinet.

Menjava premierjev običajno traja manj kot uro. Predvidoma konec tedna pa bi se zgodila tudi menjava v rezidenci, ko bi se izselil Sunak in vselil Starmer, poroča bruseljski portal Politico.

Sunak je zadnji dan kampanje v sredo v družbi svojih staršev in soproge zagotovil, da se bo boril do konca. Starmer je medtem v svojem zadnjem nagovoru pred volitvami pozval volivce, naj si predstavljajo Veliko Britanijo, ki bo nadaljevala svojo pot z laburistično vlado.

V kampanji o zdravstvu, visokih življenjskih stroških in gospodarstvu

Glavne teme v predvolilni kampanji so bile slabo stanje v zdravstvu, visoki življenjski stroški, priseljevanje in slabi gospodarski kazalci, za kar so številni krivili vlado. Sunak, ki vlado vodi šele od oktobra 2022, jih je sicer prepričeval, da njegov gospodarski načrt deluje, na kar da med drugim kaže nedavni padec inflacije na najnižjo raven v treh letih. V kampanji pa skorajda ni bilo govora o odnosu Velike Britanije z Evropsko unijo.

Zadnje parlamentarne volitve so na Otoku potekale 2019, na njih pa je z veliko prednostjo zmagal Boris Johnson. Od takrat je imela Velika Britanija tri konservativne predsednike vlade: člani stranke so leta 2022 na glasovanju Johnsona zamenjali z Liz Truss, ki je postala premierka z najkrajšim mandatom. Truss pa je na Downing Streetu zamenjal Sunak.

Volišča po državi so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 23. uri po srednjeevropskem času, ko bodo znani izidi vzporednih volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!