Britanska premierka Liz Truss odstopila

Svet 20. Okt 202214:36 > 20:12 5 komentarjev
REUTERS/Toby Melville

Dobrih šest tednov po prevzemu vlade je britanska premierka Liz Truss sporočila, da odstopa s položaja. Njen odstop sicer ni nepričakovan, saj je njeno predsedovanje zaznamovala velika kriza, prav tako je v tem času izgubila tako ministra za finance kot ministrico za notranje zadeve. V zgodovino se bo zapisala kot britanska premierka z najkrajšim stažem.

Britanska premierka Liz Truss je ob 14.30 stopila pred medije in sporočila, da odstopa s položaja. Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki,” je dejala. Odstopila je le dobrih šest tednov po prevzemu vlade, njeno predsedovanje pa je zaznamovala velika kriza na Otoku.

Ne le da so razmere na trgu obveznic porazne in da se je premierka morala posloviti že od dveh ministrov (ministra za finance Kwasija Kwartenga in notranje ministrice Suelle Braverman), tudi tako nizke podpore javnosti, kot jo ima Truss, po Reutersovih navedbah že desetletja ni imel noben britanski voditelj.

Podatki o javnem mnenju z dne 17. oktobra, ki jih navaja bruseljski Politico, namreč kažejo, da bi vladajoči konservativci v tem trenutku na volitvah prejeli 23 odstotkov glasov, opozicijska Laburistična stranka pa bi jih prepričljivo premagala in bi prejela 52 odstotkov.

Da odstopa, je Truss sporočila po dopoldanskem srečanju z vodjo t. i. odbora 1922 Grahamom Bradyjem. Odbor je dobil pisma več konservativnih poslancev, ki so premierki odrekli zaupanje. O odstopu je že obvestila tudi kralja Karla III.

Brady je nato dejal, da pričakuje, da bo naslednik Liz Truss znan do petka prihodnji teden.

Še v sredo je premierka v britanskem parlamentu zatrdila, da ostaja na položaju. “Sem borka in se ne predam,” je dejala manj kot 24 ur pred odstopom.

Liz Truss Liz Truss
Toby Melville/REUTERS
Liz Truss Liz Truss
Toby Melville/REUTERS

Naslednji teden postopek za izbiro naslednika

V izjavi za javnost na Downing Streetu 10 je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu stekel postopek za izbiro njenega naslednika na čelu stranke in vlade.

Kot smo poročali, je Truss k odstopu pozvalo več vidnih obrazov britanske politike, med drugim odmeva izjava laburista Wesa Streetinga, ki je menil, da se premierki Truss na položaju najverjetneje odštevajo “dnevi, če že ne ure”. Konservativni poslanec Simon Hoare pa je komentiral, da ima Truss “12 ur časa, da obrne ladjo svoje vlade”.

Kljub mnogim pozivom pa so z Downing Streeta še danes sporočali, da Truss ne namerava odstopiti.

Najkrajši staž v zgodovini

Liz Truss je položaj britanske premierke zasedala 44 dni, kar je najkrajši mandat kateregakoli britanskega premierja oziroma premierke. Drugi premier z najkrajšim stažem je bil George Canning, ki je služboval 119 dni, poroča BBC.

Kdo bi lahko na čelu britanske vladajoče stranke in vlade nasledil Truss, ni jasno. Finančni minister Hunt je po njenem odstopu danes po poročanju BBC že dejal, da ni kandidat za ta položaj.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem znova pozval k sklicu predčasnih volitev. Redne so predvidene konec leta 2024 oziroma v začetku leta 2025.

“Torijci ne morejo znova odgovoriti na najnovejši kaos v svojih vrstah z izbiro novega vodstva brez soglasja britanskega naroda. Potrebujemo splošne volitve – zdaj,” je dejal.

Tudi škotska premierka Nicola Sturgeon je pozvala k volitvam. “Nove volitve so demokratični imperativ,” je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

K volitvam je pozval tudi vodja liberalnih demokratov Ed Davey.

Truss je na čelu britanske vlade in stranke nasledila Borisa Johnsona, ki je julija odstopil spričo številnih škandalov in po tistem, ko ga je zapustila vrsta sodelavcev. V tekmi za njegovo nasledstvo je premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka.

Kandidati morajo zbrati vsaj sto poslanskih glasov podpore

Kandidati za naslednika britanske premierke morajo do ponedeljka zbrati sto glasov podpore med konservativnimi poslanci. Kot poroča BBC, to pomeni, da se bodo za vodenje stranke – in s tem vlade – lahko potegovali največ trije kandidati.

Če zadostno podporo do ponedeljka ob dveh popoldan po londonskem času zbere le en kandidat oz. kandidatka, bo ime novega voditelja Združenega kraljestva znano že v ponedeljek.

V nasprotnem bodo poslanci torijcev imeli čas do petka, da izvolijo novega voditelja.

Kot možen kandidat za naslednika se omenja nekdanji finančni minister Rishi Sunak, ki ga je Truss poleti premagala v boju za nasledstvo Borisa Johnsona. Slišati je, da bi lahko znova kandidiral tudi Johnson.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje