Vietnamski parlament za novega predsednika potrdil generala

Svet 21. Okt 202416:10 0 komentarjev
General Luong Cuong
Foto: Truyền hình Tây Ninh/Facebook

Vietnam je danes dobil že četrtega predsednika v manj kot dveh letih, in sicer generala Luonga Cuonga, ki ga je soglasno potrdil vietnamski parlament.

General Luong Cuong ima za seboj dolgo vojaško kariero in je v enostrankarskem parlamentu prejel vse glasove za, nato pa je na istem zasedanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, prisegel kot novi predsednik, je poročal državni vietnamski radio.

Nekdanji vodja političnega oddelka vietnamske vojske bo funkcijo opravljal do leta 2026. Na položaju je zamenjal To Lama, ki je tudi generalni sekretar komunistične partije. S položaja predsednika je Lam odstopil, da bi ohranil delitev pristojnosti.

Cuong je bil za predsednika Vietnama izvoljen sredi politične krize. V državi so namreč okrepili boj proti korupciji, ki je odnesel že več politikov in poslovnežev, ki so se zdeli nedotakljivi. Obsežno protikorupcijsko kampanjo je leta 2016 zagnal nekdanji generalni sekretar partije Nguyen Phu Trong, ki je umrl julija.

Takrat pa ga je na položaju zamenjal Lam, ki nadaljuje protikorupcijski boj, čeprav mu nekateri očitajo, da to izkorišča v politične namene, poroča AFP.

Nekateri analitiki so protikorupcijsko kampanjo razumeli kot izgovor za prevlado partijske frakcije, ki je bolj zavezana marksističnim načelom in zbliževanju s Kitajsko, nad bolj odprto in proameriško frakcijo, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!