Viralna fotografija francoskih protestnikov v policijskem kombiju je lažna

Svet 03. Jul 202313:23 0 komentarjev
lažna fotografija
Twitter

Nasilne proteste v Franciji spremlja tudi vrsta lažnih posnetkov in fotografij. V zadnjih dneh je več milijonov uporabnikov Twitterja delilo fotografijo francoskih protestnikov v ukradenem policijskem kombiju, ki pa je dejansko izsek scene iz Netflixovega filma.

Ob nasilnih protestih iz francoskih mest prihajajo številni posnetki in fotografije dogajanja, med katerimi pa je tudi veliko število lažnih.

Ena od objav, ki jo je delilo več milijonov uporabnikov družbenega omrežja Twitter, prikazuje fotografijo, na kateri naj bi se skupina protestnikov z ukradenim policijskim kombijem vozila po francoskih ulicah. Pri tem so uporabniki med drugim navajali, da gre za prebežnike z Bližnjega vzhoda, ki jih je Francija sprejela kot “miroljubne”.

Fotografija, ki so jo kot verodostojno oziroma resnično delili tudi mnogi z “modro kljukico” potrjeni računi na Twitterju, se je izkazala za lažno. Gre namreč za fotografijo iz Netflixovega filma Athena iz leta 2022, piše Forbes. Ob tem izpostavljajo, da od prevzema Twitterja s strani Elona Muska preverjanja verodostojnosti potrjenih računov praktično ni več, saj je za pridobitev “modre kljukice” treba opraviti zgolj mesečno plačilo, ki znaša okoli 7 evrov. Slednje pa je tudi razlog, da se lažne objave lažje širijo kot verodostojne.

Pred nekaj dnevi je na družbenih omrežjih zakrožil tudi posnetek rumenega mercedesa, ki divja po francoski cesti. Mnogi uporabniki so ob delitvi slike zapisali, ga je na posnetku najstnik tik preden so ga policisti ustavili in ustrelili. BBC je s primerjavo registrskih tablic potrdil, da je posnetek lažen.

rumen mercedes rumen mercedes
Posnetek divjanja rumenega mercedesa, v katerem naj bi sedel ubiti najstnik, se je izkazal za lažnega (vir: BBC)
rumen mercedes rumen mercedes
Mercedes, v katerem je bil ustreljen najstnik (vir: BBC)

Še en lažen posnetek, ki so ga številni delili v zadnjih dneh, prikazuje ostrostrelca, ki naj bi na strehi ene od stavb prežal na protestnike. Tudi za ta posnetek se je izkazalo, da je lažen. Šlo naj bi za šalo na račun videoigre Call of Duty, ki je bila objavljena že marca.

Protesti po vsej Franciji, ki so se razširili tudi v sosednjo Belgijo in Švico, so sledili po smrti 17-letnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Pokopali so ga v soboto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!