Visoki evropski politiki v Haagu zaradi nasilnega vračanja prebežnikov

Svet 30. Nov 202213:04 1 komentar
Prebežniki na Sredozemskem morju
Številni prebežniki iz Severne Afrike poskušajo priti v Evropo prek Sredozemskega morja. (foto: Sea Watch International/TWITTER)

Nevladna organizacija je podala ovadbo na mednarodno haaško sodišče zoper visoke evropske uradnike zaradi zarote z libijsko obalno stražo pri nasilnem nezakonitem vračanju prebežnikov, ki so čez Sredozemsko morje želeli priti v Evropo, piše Guardian. Očita jim zločine proti človečnosti.

Visoki evropski politiki – med njimi nekdanja vodja zunanje politike Evropske unije (EU) Federica Mogherini in visoki predstavniki italijanske ter malteške vlade – so pod drobnogledom Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu, piše britanski Guardian. Očitajo jim zaroto z libijsko obalno stražo pri nasilnem nezakonitem vračanju prebežnikov, ki so čez Sredozemsko morje skušali priti v Evropo.

V kazenski ovadbi, ki jo je vložila nemška nevladna organizacija Evropski center za ustavne in človekove pravice (ECCHR), politikom očitajo sistematično prestrezanje čolnov v Sredozemlju in vračanje prebežnikov v pripor v Libijo med letoma 2018 in 2021. S tem naj bi zagrešili “več zločinov proti človečnosti v obliki hudega odvzema telesne svobode”, piše britanski medij.

Kdo je med ovadenimi?

Med ovadenimi je Marco Minniti, ki je bil v času dogovora italijanski notranji minister. Kot sostorilca sta navedena tudi Matteo Salvini, vodja skrajne desnice, ki je bil med letoma 2018 in 2019 notranji minister, in takratni vodja njegovega kabineta (ter zdajšnji notranji minister) Matteo Piantedosi.

Marco Minniti je za Guardian sicer povedal, da še ni bil seznanjen z ovadbo. “Ocenil jo bom, tako kot drugi notranji ministri od leta 2017 do danes. Takrat sta sporazum podpisala italijanski predsednik vlade Paolo Gentiloni in njegov kolega Fayez al-Sarra. Iz vseh zapisov je torej razvidno, da nisem podpisnik.” Medtem Salvini komentarja ni podal.

Na seznamu so tudi sedanji predsednik malteške vlade Robert Abela, njegov predhodnik Joseph Muscat, nekdanja visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini ter nekdanji izvršni direktor evropske agencije za meje Frontex Fabrice Leggeri.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje