Vladimir Putin bo obiskal Iran, tam bo tudi turški predsednik

Svet 12. Jul 202215:06 > 22:11 1 komentar
Vladimir Putin
Sputnik/Dmitry Azarov/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin bo prihodnji teden odpotoval v Iran, kjer bodo potekali pogovori o razmerah v Siriji, ločeno pa naj bi se sestal tudi z voditeljem države zveze Nato – Recepom Tayyipom Erdoğanom. Spopadi na vzhodu in jugu Ukrajine se medtem nadaljujejo, pri čemer je ukrajinska vojska sporočila, da je začela protinapad proti ruskim silam v regiji Herson na jugu države.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo naslednji teden obiskal Teheran. 19. julija se bo tam udeležil vrha, ki bo namenjen reševanju konflikta v Siriji. Srečal se bo z iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, so danes sporočili iz Kremlja.

Putin naj bi se ob robu srečanja z Erdoğanom pogovarjal tudi ločeno, več podrobnosti pa Kremelj ni navedel. Turški predsednik si, spomnimo, že dalj časa prizadeva doseči uspeh pri posredovanju med Moskvo in Kijevom. V začetku marca sta se v Antalyi srečala ruski in ukrajinski zunanji minister, Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba, Turčija pa posreduje tudi v zadevi blokade transporta ukrajinskega žita. Kot so danes sporočile turške oblasti, bo Turčija jutri gostila rusko in ukrajinsko delegacijo ter diplomate ZN, ki se bodo pogovarjali o ponovnem zagonu dobave žita prek Črnega morja. Po navedbah Ankare v Črnem morju čaka 20 trgovskih ladij, ki bi jih lahko hitro natovorili z ukrajinskim žitom.

Pot v Iran bo za Putina drugi obisk v tujini, odkar je konec februarja Rusija napadla Ukrajino. Pred tem je konec junija obiskal Tadžikistan in Turkmenistan.

Rusija, Turčija in Iran se v zadnjih letih pogovarjajo o Siriji v okviru t. i. mirovnega procesa iz Astane, ki naj bi končal več kot 11 let trajajoči konflikt v tej bližnjevzhodni državi. Medtem ko sta Rusija in Iran ključna politična podpornika sirskega predsednika Bašarja al Asada, je Turčija vojaško podpirala uporniške skupine, vključno s Svobodno sirsko vojsko (FSA), ki se proti Asadovim silam še vedno borijo na severozahodu Sirije, piše tiskovna agencija Reuters. Sta pa Putin in Erdoğan pred tremi leti sklenila dogovor o boju zoper kurdske enote YPG na severovzhodu Sirije, kar je prišlo zelo prav tudi uradnemu Damasku.

Ukrajinski protinapad v hersonski regiji

Danes, ko so iz Kremlja sporočili, da bo Putin obiskal Iran, je ukrajinska vojska sporočila, da je začela protinapad proti ruskim silam v regiji Herson na jugu države. V ponedeljek zvečer je ciljala skladišče orožja v mestu Nova Kahovka, tamkajšnje proruske oblasti pa so sporočile, da je v ukrajinskem obstreljevanju bilo ubitih sedem ljudi, več deset naj bi bilo ranjenih.

Harkov, Ukrajina
Harkov, Ukrajina (Nacho Doce/REUTERS)

Kijev je nedavno tamkajšnje civiliste pozval k evakuaciji, saj je napovedal načrte za ponovno osvojitev območij, ki jih trenutno nadzira Moskva, zlasti s pomočjo orožja, ki ga dobavljajo zahodne države. Ruski viri pri tem trdijo, da je bil v ukrajinskem napadu na Novo Kahovko uporabljen raketni sistem himars, ki so ga Kijevu dobavile ZDA.

Medtem je namestnica vodje proruske uprave regije Herson Jekaterina Gubareva na Telegramu zapisala, da naj bi že več kot 10.000 prebivalcev te regije prejelo ruske potne liste. Prvi ruski potni listi pa naj bi v regiji Herson bili izdani pred mesecem dni, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Putin je v ponedeljek izdal odlok, ki odslej omogoča hitrejšo pridobitev ruskega državljanstva za vse prebivalce Ukrajine. Predhodno je ta možnost veljala le za prebivalce obeh separatističnih republik Doneck in Lugansk, ki ju priznava Moskva, ter za regiji Herson in Zaporožje, kjer ruska vojska nadzoruje večje dele ozemlja.

Od začetka ruske agresije na Ukrajino je bilo v spopadih ubitih že več kot 5.000 civilistov, kažejo danes objavljeni podatki urada ZN za človekove pravice. Dejansko število civilnih žrtev je po navedbah urada verjetno precej višje, saj ZN nimajo dostopa do območij najhujših spopadov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje