Voditelji držav članic EU o ukrepih za razbremenitev kmetov

Svet 22. Mar 202407:15 0 komentarjev
Protest poljskih kmetov na meji z Nemčijo
Foto: Lisi Niesner/REUTERS

Voditelji članic EU, med njimi premier Robert Golob, drugi dan zasedanja v Bruslju razpravljajo o razmerah v evropskem kmetijstvu. Voditelji se bodo sestali tudi na t. i. evrskem vrhu, v ospredju katerega bo prihodnost unije kapitalskih trgov.

Voditelji držav članic EU bodo drugi dan zasedanja v Bruslju danes razpravljali predvsem o razmerah v evropskem kmetijstvu in ukrepih za razbremenitev kmetov, ki že več mesecev protestirajo v številnih članicah EU.

Potekal bo tudi vrh območja z evrom, v ospredju katerega bo prihodnost unije kapitalskih trgov.

Predsedniki vlad in držav članic, med njimi premier Robert Golob, bodo danes obravnavali predloge Evropske komisije, namenjene administrativni razbremenitvi evropskih kmetov.

Bruselj je pretekli teden predlagal ukrepe, ki bi kmetom in državam članicam omogočili večjo prožnost pri izpolnjevanju nekaterih pogojev za finančno podporo iz skupne kmetijske politike, ki so sicer namenjeni varovanju okolja. Med drugim predlaga, da pri kmetijah, manjših od 10 hektarjev, ne bi preverjali izpolnjevanja teh pogojev.

Voditelji se bodo sestali tudi na t. i. evrskem vrhu, v ospredju katerega bo prihodnost unije kapitalskih trgov.

Obravnavo drugih ključnih tem so opravili že v četrtek na prvi dan zasedanja, ko so med drugim odobrili začetek pristopnih pogajanj z BiH in pozvali k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, kar bi omogočilo trajno prekinitev ognja.

Zagotovili so tudi nadaljnjo podporo Ukrajini, pri čemer so večinoma podprli možnost uporabe prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za vojaško podporo Kijevu.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen pa je v okviru podpore Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo napovedala tudi zvišanje carin na uvoz ruskega žita v unijo. Ta ukrep naj bi komisija sprejela danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!