Voditelji in organizacije na humanitarni konferenci o pomoči prebivalstvu Gaze

Svet 09. Nov 202306:24 2 komentarja
gazG
V Gazo so prispeli tovornjaki s humanitarno pomočjo, 28. 10. 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Danes se bodo na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Parizu na humanitarni konferenci sestali številni svetovni voditelji ter predstavniki mednarodnih in nevladnih organizacij. Glavni cilj konference je izboljšanje koordinacije mednarodne pomoči za Gazo ter zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo. Konference se udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob.

Na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona bo v Parizu danes potekala mednarodna konferenca o humanitarni pomoči civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki se je bodo udeležili številni voditelji ter predstavniki mednarodnih in nevladnih organizacij. Na konferenci bo sodeloval tudi slovenski premier Robert Golob.

Glavni cilj konference je izboljšanje koordinacije mednarodne pomoči za Gazo ter zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo.

Na srečanju naj bi bilo po napovedih Pariza v ospredju zavzemanje za spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in krepitev dostopa humanitarne pomoči do območja Gaze, ki je od napadov palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael v začetku oktobra pod izraelskim obleganjem.

Humanitarne razmere v Gazi so kritične

Humanitarne razmere v Gazi, kjer izraelska vojska že več kot mesec dni izvaja okrepljene napade in kopenske vojaške operacije, so kritične, na območju primanjkuje elektrike, goriva, vode in medicinskih pripomočkov.

Konferenca naj bi se zato osredotočila tudi na mednarodni humanitarni odziv na področju zdravja, energije in hrane, pričakovati pa je tudi poziv k podpori mednarodnim organizacijam, ki delujejo v Gazi.

Na dogodku pričakujejo številne voditelje EU in držav članic kot tudi visoke predstavnike arabskih držav ter mednarodnih in regionalnih organizacij. Medtem ko bodo predstavniki palestinskih oblasti na srečanju navzoči, pa se Izrael po poročanju francoske tiskovne agencije AFP konference ne bo udeležil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje