Voditelji sredozemskih članic EU s konsenzom: omejiti je treba ceno plina

Svet 09. Dec 202222:11
Golob in Macron
Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS

Voditelji devetih sredozemskih članic EU Med9, med njimi slovenski premier Robert Golob, so na današnjem vrhu v španskem Alicanteju govorili predvsem o zagotavljanju energetske varnosti in se pri tem strinjali, da je treba omejiti ceno plina. Golob je izpostavil pomen solidarnosti in pozval k evropskemu dogovoru glede nerazumnih cen plina.

Današnjega vrha so se udeležili voditelji Španije, Francije, Portugalske, Italije, Malte, Cipra, Hrvaške, Grčije in Slovenije, nanj pa sta bila vabljena tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Voditelji so imeli na dnevnem redu predvsem razpravo o razmerah v Ukrajini in z njimi povezanem vprašanju strateške avtonomije EU s poudarkom na energetiki. Kot so se strinjali, je potrebno nujno zmanjšati odvisnost od nezanesljivih partnerjev in so prizadevati za strateško avtonomijo EU.

Gostitelj, španski premier Pedro Sanchez je po vrhu poudaril, da je njegovi državi “solidarnost pri vprašanju plina posebej pomembna” ter da je vprašanje zgornje cene plina nujno treba rešiti. “Putin uporablja energetsko izsiljevanje. Pripravljeni smo se na to odzvati,” je dejal in dodal, da si bodo v EU prizadevali za “dinamično in učinkovito omejitev cene plina”.

Podobne poudarke je v izjavi po vrhu – sodeč po objavah vlade na Twitterju – izpostavil tudi slovenski premier Robert Golob. “Danes smo si enotni, da je pri zagotavljanju energetske varnosti pomembna solidarnost. Nujen je tudi evropski dogovor glede nerazumnih cen plina, pomembna pa sta tudi fleksibilnost pri fiskalnih pravilih in vlaganje v obnovljive vire energije,” je dejal.

Sredozemlje ima po njegovih besedah zelo velik potencial in lahko veliko ponudi t. i. kopenskim državam srednje Evrope, da bi postale neodvisne od ruskega plina. “Pomembno je, da krizo preoblikujemo v priložnost,” je poudaril. Kot je še dodal, “je vedno lepo biti med prijatelji in srečati podobno misleče ljudi”. “Danes je bil eden takšnih dni. Če razmišljaš podobno in gledaš v isto smer, so rešitve hitre in enostavne.”

Letošnji vrh Med9 bi moral potekati že konec septembra, a je bil zaradi okužbe gostitelja, španskega premierja Sancheza z novim koronavirusom preložen na december. Slovenija in Hrvaška sta se tej neformalni skupini pridružili septembra lani na vrhu v Atenah.

Več pozornosti za “srečanje pred srečanjem”

Več pozornosti od samega vrha je sicer danes pritegnilo “srečanje pred srečanjem”, kot se je izrazila nemška tiskovna agencija dpa. Španija, Portugalska in Francija so namreč ob robu vrha Med9 dopoldne predstavile dogovor o izgradnji podmorskega plinovoda za zeleni vodik, ki bo povezal Iberski polotok s Francijo. Novi plinovod H2Med bo predvidoma dokončan do 2030, stal pa bo 2,5 milijarde evrov. Projekt gradnje plinovoda H2Med bo tako nadomestil v preteklosti načrtovani, a nikoli uresničeni projekt Midcat, ki naj bi potekal iz Barcelone prek Pirenejev in bi se na jugu Francije priključil na francosko omrežje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.