Vodja humanitarne službe: izraelska vojna je prerasla v izdajo človečnosti

Svet 06. Apr 202417:59 4 komentarji
Vodja humanitarne službe Združenih narodov Martin Griffiths
Foto: Denis Balibouse/Reuters

Vodja humanitarne službe Združenih narodov Martin Griffiths je v New Yorku opozoril, da je izraelska vojna proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v Gazi prerasla v izdajo človečnosti. Pozval je k nujnemu ukrepanju za končanje vojne. Nova pogajanja za dosego prekinitve ognja in izpustitve talcev v Gazi bodo konec tedna potekala v Kairu, kamor prihaja tudi Hamas. Medtem je sicer libanonska šiitska stranka Hezbolah opozorila, da je pripravljena na vojno z Izraelom.

“Ta vojna vsak dan zahteva več civilnih žrtev. Vsako sekundo, ko se nadaljuje, seje semena za prihodnost, ki jo bo ta konflikt še bolj zatemnil,” je v New Yorku dejal vodja humanitarne službe Združenih narodov Martin Griffiths, ki bo konec junija zaradi zdravstvenih razlogov zapustil svoj položaj.

Opozoril je na oviranje dostopa humanitarne pomoči v Gazo ter na lakoto, ki grozi mnogim v enklavi. Posvaril je tudi pred zaostrovanjem konflikta v enklavi in dodal, da v njej ni več varnega kraja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Na današnji dan sem v srcu z družinami ubitih, ranjenih ali zajetih talcev in s tistimi, ki se soočajo s posebnim trpljenjem, ker ne vedo za usodo svojih bližnjih,” je še dejal na predvečer dneva, ko bo minilo šest mesecev od začetka vojne.

Nova pogajanja v Egiptu

V Kairu bodo sicer ta konec tedna potekala nova pogajanja za dosego prekinitve ognja in izpustitve talcev v Gazi. Svoje pogajalce v egiptovsko glavno mesto pošiljajo tako ZDA kot Izrael. Danes je tudi Hamas potrdil svoj prihod, predvidoma v nedeljo. Ob tem islamistično palestinsko gibanje vztraja pri svojih dosedanjih zahtevah.

“Hamas potrjuje svojo zavezanost stališčem, ki jih je predstavil 14. marca, in od teh stališč ne bomo odstopili,” je sporočilo gibanje. Obenem so znova ponovili svoje zahteve.

Te vključujejo “popolno prekinitev ognja, umik okupacijskih sil iz Gaze, vrnitev razseljenih na njihova območja prebivanja, svobodo gibanja za ljudi, omogočanje pomoči ter zavetišč zanje in resen dogovor o izmenjavi talcev”.

Izraelci našli truplo talca

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je v mestu Han Junis na jugu Gaze našla truplo izraelskega talca, ki naj bi ga ubili pripadniki oborožene skupine Islamski džihad. Truplo so že prepeljali v Izrael, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Truplo Elada Kacirja, ki ga je po podatkih obveščevalcev v ujetništvu ubila teroristična organizacija Islamski džihad, je bilo ponoči rešeno iz Han Junisa in vrnjeno na ozemlje Izraela,” je sporočila vojska. Dodala je, da ostaja zavezana reševanju zajetih talcev.

Po navedbah vojske so palestinski borci Kacirja in njegovo mater zajeli 7. oktobra med napadom na kibuc Nir Oz. Mati je bila izpuščena med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko sta si Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas izmenjala ujetnike. Kacirjev oče pa je bil v napadu na kibuc ubit, je dodala vojska.

Hezbolah “popolnoma pripravljen” na vojno z Izraelom

Na vojno z Izraelom naj bi bila pripravljena tudi šiitsko politična skupina Hezbolah, ki ga podpira Iran.

Libanonska “božja stranka” je namreč po napadu na iranski konzulat v Damasku, ki naj bi ga izvedel Izrael in v katerem je bilo ubitih sedem pripadnikov iranske revolucionarne garde, opozorila, da bo zagotovo sledil odgovor Teherana. V Iranu je ravno minil pogreb enega od ubitih generalov, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi.

“Bodite prepričani, da je odgovor Irana na napad na konzulat v Damasku neizogiben,” je v petkovem televizijskem nagovoru dejal vodja Hezbolah Hasan Nasrala in poudaril, da ima Iran pravico do povračilnih ukrepov.

Napad je označil za prelomnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje